NK:s klassiska takterrass kan öppnas igen
VISA BILDTEXT
NK-husets takterrass med servering med utsikt mot Telefontornet som brann och revs 1952. Samtliga bilder i artikeln från Nordiska Kompaniets historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2017-05-22

NK:s klassiska takterrass kan öppnas igen

Fram till 1980-talet, när en till kontorsvåning byggdes, var varuhusets NK:s takterrass ett uppskattats besöksmål i Stockholm. Nu vill de nuvarande fastighetsägarna Hufvudstaden öppna terrassen igen. Vi tar en titt på en klassiker som kanske kommer igen.

Plan över NK varuhuset i genomskärning, såsom det såg ut vid invigningen.

Josef Sachs varuhus Nordiska Kompaniet öppnar 1915. I ritningar från 1915 nämns ingen takterrass men kring år 1930 fanns den definitivt. Från takterrassen kunde men se ut över huvudstaden mot öster och söder – Kungsträdgården, Strömmen, Djurgården. Under Stockholmsutställningen sommaren 1930 kunde man se masten med de välkända vingarna på Sigurd Lewerentz logga. Under samma årtionde öppnades även en golfbana som invigdes av prins Sigvard Bernadotte.

Folke Bernadotte, medlem i NK:s styrelse fikar på takterrassen till NK på Svenska Flaggansdag. Till höger om honom generalkonsul Joseph Sachs, NK:s grundare.

Takterrassen var fram till ombyggnaden under tidigt 1980-tal ett populärt besöksmål för Stockholmare och turistande svenskar såväl som turister. Soliga sommardagar under 1950-talet kunde man till exempel njuta av NK:s egna filbunke med pepparkakssmulor. Från 1939 till att den förstördes i en brand 1952 kunde man från terrassen se NK-klockan i det gamla Telefontornet. Därefter placerades den på varuhusets tak.

Nu har NK:s fastighetsägare sedan 1998, Hufvudstaden, planer på att bygga en nya takterrass. Till tidningen Fastighetsvärlden berättar Bo Wikare, vice vd för Hufvudstaden att de gärna vill ha en detaljplan för byggandet av en takterrass och att det kan omfatta någon form av servering. Från Stockholm stad är man positiv men har för tillfället ingen ledig handläggare för projektet.

NK-orkestern underhåller på takserveringen under 1950-tal.

Det verkar gå en trend i takbarer och terrasser. Idag finns det tre större takterrasser på kontorshus i centrala Stockholm som är öppna för allmänheten. Först ut var Skandia Fastigheter på Sveavägen våren 2015 som sen har följt av en takbar hos Continental på Vasagatan av Jernhusen och nyligen öppnade Tak på Urban Escape som AMF Fastigheter äger. I höst ska även en publik yta öppnas i The Bank som ägs av SEB Trygg Liv på Arsenalsgatan på Blasieholmen och om några år ska även takterrassen på Vasakronans storprojekt Sergelhuset vid Sergels torg stå klart.