Få har missat att det brunnit i centrala Stockholm, mer exakt i en fastighet vid korsningen Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan på Stureplan. Nu har det visat sig att fastigheten är såväl kultur- som näringslivshistoriskt viktig.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2017-11-07
Näringslivshistorisk fastighet i lågor
DELA
Fastigheten Vildmannen 7 byggdes 1895-1897 helt i Roslagssandsten och med medeltida inslag. Arkitekten var Erik Josephson (1864-1929) som var inspirerade av samtida engelsk arkitektur. Sedan 1918 ägs fastigheten av Hufvudstaden.
Från början innehöll Vildmannen 7 bara exklusiva bostäder, men med tiden har både affärer och kontor flyttat in. Hörnet är än idag en lyxig butiksadress samtidigt som den största våningen var på 800 kvadratmeter med nio rum och nio kakelugnar. Lägenheterna som fanns kvar idag hade ingång vid Jakobsbergsgatan 6.
Enligt Stockholms stadsmuseum har fastigheten synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Huset var invändigt dekorerat med blomsterornamentik och småfåglar, ett tema som återkom i takmålningarna i fastighetens entré mot Biblioteksgatan 9.
Den 8 november 1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem (förebild till SVT:s serie Fröken Frimans kirg) i bottenplanet på fastigheten på Jakobsbergsgatan 6. Butiken som sålde sund och prisvärd mat drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Whitlock. Butiken fick snabbt fyra efterföljare och över 3 000 kvinnor som medlemmar. Bland dessa märks Selma Lagerlöf, Harriet Bosse, Ellen Key och många andra framstående personer.