I DI Weekend reportaget Åttio år i centrum skriver Johanna Lundsgård om spelet som lanserades 1935 av Parker Brothers. Monopol skapades av den arbetslösa försäljaren Charles Darrow men bakgrunden till spelet finns cirka 30 år tillbaka i tiden. Den 23 mars 1903 lämnade den amerikanska stenografen Elisabeth Magie in en patentansökan på ett brädspel med namnet The landlords game. Spelet var en reaktion mot ekonomen Henry George  som ansåg att skatt endast skulle tas ut på jordinnehav och skulle visa på orättvisorna med markspekulation och höga hyror. Spelet hade två uppsättningar av regler där den ena versionen hade som mål att krossa motståndarna med monopol och den andra att visa på den välfärd som kunde uppnås genom samarbete. I och med spelet lanserade även Magie den kvadratiskt oändliga spelplanen.

När Magie 1924 fick ett nytt patent på det uppskattade spelet så kom det i händerna på Darrow. Ur The landlords game skapade han Monopol och sålde det till speltillverkaren Parker Brothers som snart insåg att Darrow inte var den enda uppfinnare och köpte upp även Magies patent.

Monopol lanserades i precis rätt tid – det rådde ekonomisk depression i världen och spelet tillät människor att känna sig som magnater. År 1937 förbjöds Monopol i Nazityskland då man ansåg det vara “judisk-kapitalistiskt” och samma år kom spelet via Albert “Abbe” Bonnier Jr. och förlaget Åhlén och Åkerlund till Sverige där det släppets i en svensk version. Norrmalmstorg, med det påkostade Citypalatset byggt 1932 av Ivar Kreuger, blev den dyraste gatan i hela spelet.