Marabous lyckade kaffesurrogat
VISA BILDTEXT
Bild ur Mondelez Internationals historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-04-28

Marabous lyckade kaffesurrogat

Krig tvingar ofta företag att bli påhittiga i sin produktutveckling. Bland annat så tillverkade chokladfabrikören Marabou kaffeersättning under andra världskriget.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2016.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Chokladtillverkaren Marabou fyller 100 år i år men förtaget som idag ägs av Mondelez Sverige AB har under sin historia tillverkat mer än choklad. Under andra världskriget rådde stor brist på livsmedel i Sverige. Bland dessa var det kaffe som saknades allra mest av svenskarna. Som en lösning fanns det ett flertal olika surrogat eller kaffeersättningar gjorda av till exempel cikoria, maskros, fikon och spannmål.

Läs mer om Marabous 100 år på BizStories!

Ett av de mest populära surrogaten var Marabous Mabou. Populariteten berodde förmodligen på att Marabous kemiska kunskaper var större än de traditionella kafferosteriernas, vilket ledde till att de kunde framställa den mest kaffelika smaken.

Stekpannor från Ericsson och sjukvårdsprodukter från Beckers?

Läs om flera okända produkter från kända varumärken!

Flera okända produkter från kända varumärken: Ericssons galopperande stekpannorICA:s tid som researrangör och Arvid Nordquists lansering av Nike i Sverige.