I Sundbyberg, för drygt 100 år sedan, öppnade Marabou sin första fabrik. Gustav Svensson, ansvarig för Marabous företagsarkiv på Centrum för Näringslivshistoria, pratar om Marabous historia i lokalpressen.
FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2016-01-29
Marabou satte Sundbyberg på godiskartan
DELA
Marabous historia är nära kopplat med Sundbybergs historia. Det var i ”Sumpan”, som Stockholmsförorten ofta kallas, som Marabou startade sin verksamhet för drygt 100 år sedan och gjorde den då okända orten till centrum för den svenska chokladindustrin.
”De valde Sundbyberg för att det, förutom läget, också var naturskönt. De tyckte det var viktigt att personalen fick ett avbrott i det monotona arbetet. Det fanns en plaskdamm och massor av konst i Marabouparken.” berättar Gustav Svensson, arkivarie på Centrum för Näringslivshistoria och ansvarig för Marabous företagsarkiv, i en intervju med ”Vi i Sundbyberg”.
Marabous påverkan på Sundbyberg syns även idag, anser Svensson.
”Genom att vara en sån stor aktör på en sån liten ort så har Marabou klart satt sin prägel på Sundbyberg. Och Marabouparken och kontorshotellet Chokladfabriken finns ju kvar än i dag,” säger Gustav Svensson i en annan intervju, nu med ”Mitt i Sundbyberg”.
Läs artiklarna om Marabous 100-årsjubileum i Sundbybergs i sin helhet här:
- Mitt i Sundbyberg: ”Krigen formade chokladhistorien”, Anna Wachenfeldt (sid 8)
- Vi i Sundbyberg: ”100 år av choklad startade här”, Pauline Cederblad (sid 11)
Mer på BizStories om Marabou
- ”Norsk familj grundade Marabou och Findus”, om den norska familjen Throne-Holst som expanderade sin verksamhet till Sverige och bl a grundade Marabou,
- ”Mmmarabou” – poddcast med arkivarien och chokladexperten Gustav Svensson om Marabous historia
- ”Alladinasken – klassisk njutning – ” – om chokladtillverkarens mest berömda paketering.
- ”100 år av Mmmmmm…” – 1916 startar Marabou. Här är några nedslag i deras 100-åriga historia.