Kvinnan bakom Tjolöholms slott hette Blanche Dickson. Hon tillsammans med sin make James Fredrik köpet egendomen Tjolöholm 1892. På godset lät de anlägga dåtidens största svenska stuteri med uppfödning av förnämliga rashästar. I anslutning till stuteriet fanns också en körskola för blivande kuskar.

En kvinnlig byggherre

År 1897 utlyste Blanche en arkitekttävling för att bygga ett slott i Elisabetansk stil. Uppdraget att rita slottet till Lars Israel Wahlman som hämtat inspiration från den brittiska Arts- & Craft rörelsens förkärlek för renässansen, materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk. Därtill lades stor vikt vid moderna bekvämligheter som såsom t ex rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare med en vikt på ett ton. Trots att maken James Fredrik avled kort efter att slottet börjat byggas så slutförde Blanche det själv. Inredningen till flera av slottets rum inhandlade hon själv på det supertrendiga varuhuset Liberty i London.

Liberty på Tjolöholm

Liberty på Regent Street hade grundats av Arthur Lasenby Liberty 1875 och hade under senare delen av 1800-talet vuxit fram som en viktig trendskapare och ett livsstilsvarumärke. Butiken attraherade framstående konstnärer och intellektuella, däribland Oscar Wilde, William Morris och konstnärsgruppen prerafaeliterna, såväl som intresserad allmänhet med smak för tidens nya strömningar. Sedan dess har varuhuset behållit en atmosfär av bohemisk elegans och ligger kvar på samma adress.

I samarbete med Fashion and Textile Museum och Liberty i London visas från och med den andra februari i år utställningen Bohemian Luxury – Liberty style på Tjolöholms Slott.

”Vi var nyfikna på de modiga val Blanche Dickson gjorde i skapandet av Tjolöholms Slott och hamnade hos Libertys arkivarie i London. Där och då insåg vi att det var dags att belysa de märkvärdiga och världsunika Liberty-interiörerna på slottet,” berättar Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott. ”Idag finns det kanske inte något hus i världen med så stor originalinredning från Liberty bevarad.”

I samarbete med Fashion and Textile Museum i London visas även originalkläder från Liberty i slottet och i ett av rummen återskapas Libertys atmosfär från sekelskiftet 1900 innehållande varor av samma karaktär som då såldes där: orientalisk keramik, japanska kimonos m.m.

Bohemian Luxury – Liberty Style öppnar 2 februari och pågår fram till 30 december 2019.