I tio generationer har nu familjen Cuervo tillverkat tequila från destilleriet La Rojena som öppnade 1812. Destilleriet ligger nära stadens Tequila, i provinsen Jalisco, som gett drycken dess namn. Det är av den i Mexiko naturligt förekommande kaktusen agave som tequila utvinns och det är när Don José Antonio de Cuervo y Valdés  år 1758 blev tilldelad en bit land av Kung Ferdinand VI så var det för odlande agave.

Det dröjde dock nästan 40 år innan Don Jose Antionios son Jose María Guadalupe de Cuervo y Montana fick tillstånd av den efterföljande Kung Carlos IV att tillverka och distribuera tequila under sitt eget namn. Det blev starten på den mexikanska tequila industrin och 1812 startas destilleriet La Rojena. Ytterligare 50 år behövdes innan man började exportera tunnor med drycken över gränsen till USA. År 1880 är Jose Cuervo först bland tequilatillverkare att buteljera individuellt i glasflaskor vilket underlättade transport. 26 år senare, 1906 säljs den första flaskan med Jose Cuervo tequila och därefter börjar man exportera internationellt.

Under förbudstiden i USA, mellan åren 1920 och 1933, var tequila en av de mest insmugglade spritsorterna och blev under 1940-talet en av mest omtyckta. Det kan till viss del förklaras med uppsvinget för drinken Margarita från 1938, som sägs vara skapad av en bartender i Los Angeles i ett försök att imponera på en vacker kvinna i baren. Om hon blev imponerad förtäljer inte historien men Margarita är idag en riktig klassiker bland drinkar.

År 1974 beslutar man att tequila en skyddad ursprungsbeteckning, för att det ska kallas för tequila måste det vara tillverkat i Mexiko och specifikt i Jalisco eller fyra andra närliggande provinsen. Under 1970-talet blir drinken Tequila Sunrise på modet när rockband tog omhuldade drinken och även skrev låtar om den.

Jose Cuervos tequila tillverkas fortfarande på La Rojena som idag är Latinamerikas äldsta aktiva destilleri. Mer än den traditionella Jose Cuervo Especial Reposado har familjen Cuervo alltid haft en egen hemlig tillverkning på fat. Men sedan 200-års jubileet 1995 tog man beslutet av dela med sig dela med sig av familjelagret och år 2017 är inget undantag. Den 17 februari lanserades Jose Cuervo Reserva de la Familia på Systembolaget, en extra-añejo vilket innebär att den måste lagras minst 3 år på ekfat från 2015 års upplaga om endast 120 flaskor. Varje flaska är signera, daterad och förseglad i vax för hand. Varje år formges förpackningen av en mexikansk konstnär. I det nordliga Sverige har intresset vuxit för tequila och på Systembolaget är Jose Cuervos en av de mest uppskattade sorterna.