I en artikel i Arbetarbladet intervjuas Eva Olofssons, idrottsforskare på Umeå universitet om Tekla Swedlund, född 1871 och som tidigt hade ett stort intresse för gymnastik. Tillsammans med sin kamrat Karolina Själander grundade de Gefle Kvinnliga Gymnastik förening 1891, en av de första i Sverige. År 1893 examinerades hon och 24 andra kvinnor från Gymnastiska centralinstitutet i Stockholm. Utbildningen var på ett år – till skillnad från männens två år – och en av få som även ogifta kvinnor fick gå. Gymnastiken var från början av 1800 ett viktigt föreningsliv för kvinnor, något som i sin tur ledde till en möjlig karriärväg från mitten av århundradet. Gymnastiska centralinstitutet tog emot sina första kvinnliga elever 1864. Det fanns ett stort motstånd mot att kvinnor skulle ägna sig åt idrott. Bland annat hävdade man att för fysiskt krävande grenar kunde påverka ivmodern och göra kvinnorna manhaftiga.

Läs om gymnastikdirektören Martina Bergman Österberg, svenskan som införde Linggymnastiken i England i senaste numret av Företagshistoria

Swedlund fick många vänner på utbildningen och när klassen spred över jorden för att jobba på flickskolor så höll man kontakt vi brev. Efter ett antal år i Baltimore och Washington återvände hon till Gävle och gymnastikföreningen. I ett brev från 1899 beskriver hon den amerikanska leken Basket ball – på svenska även kallat korgboll – som spelas med “Läderboll. Två höga trästolpar med en korg stadigt fäst i toppen på stolpen.” som hon infört i Gävle med stormande bifall av såväl ung som gammal, kvinna som man.

Läs mer om Gefle kvinnliga gymnastikförening!