Det var dock redan 1974 som Sjödén, efter att ha tagit examen från Konstfacks textil/modelinje 1963 och arbetat ett antal år som frilansande designer för Ivar Wahl och tidskrifter som Femina och Damernas värld, började tillverka sina starkt mönstrade och färgglada kläder. Kollektionerna såldes då på varuhus och butiker i främst Norden.

Efter öppnandet av den egna butiken 1976 startade Sjödén även försäljning via postorder och ett flertal butiker runt om i Europa och USA. Hon är även tidig med webbshop och har även satsat på heminredning och 2007 får hon Hans Majestät Konungens medalj Litteris et Artibus av åttonde storleken för sina insatser som klädskapare.

Gudrun Sjödén 2011, bild från gudrunsjoden.se

Under 2015 medverkade Sjödén med en specialdesignad ensemble för den hyllade utställningen Utopian bodies – Fashion looks foward på Liljevalsch konsthall i Stockholm. Vandringsutställningen  “Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration” producerades av kulturen i Lund och visas under sommaren 2016 i den före detta industrilokalen Ånghammaren i Österbybruk norr om Uppsala, tillhörande Östhammars kommun. I april kommer även boken Gudrun Sjödén – mina mönster ut på Brombergs förlag där man med utgångspunkt i några av hennes mest ikoniska och älskade mönster – som rosen, randen och tulpanen – berättar om sitt 40-åriga framgångsrika företag. Ett företag som under 2015 omsatte 700 miljoner.

Läs mer om företaget Gudrun Sjödéns historia här!