Efter nästan 400 år lades Näfveqvarns Bruk i Södermanland ned 2010. Några år senare väcktes nytt liv i varumärket och i dag tillverkas flera kända föremål från brukets storhetstid.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2024 #3.
Efter nästan 400 år lades Näfveqvarns Bruk i Södermanland ned 2010. Några år senare väcktes nytt liv i varumärket och i dag tillverkas flera kända föremål från brukets storhetstid.
Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2024 #3.
Näfveqvarns bruk grundades 1623 när bröderna Gillis och Hubert De Besche byggde den första masugnen på kronohemmanen Stenskär och Salvetorp söder om Nyköping.
Då hade det redan pågått verksamhet i området i flera hundra år. I skrifter från 1400-talet nämns en hytta i nuvarande Nävekvarn, och i Vadstena klosters jordebok från 1447 berättar man om gruvdriften i området som det året resulterat i drygt 1 200 kilo järn.
Verksamheterna i Nävekvarn hann byta ägare flera gånger innan bröderna De Besche byggde sin masugn intill Bråviken. De kom från en vallonsläkt och flyttade till Sverige kring 1600-talet. Hubert hade studerat arkitektur hemma i Nederländerna och arbetade med flera byggen här i Sverige, däribland slottsbygget i Stockholm, medan Gillis arrenderade stora tullkvarnen i Nyköping och bedrev spannmålshandel.
Båda bröderna var drivna affärsmän och 1623 gick de samman för att starta styckebruket utanför Nyköping. Den första masugnen byggdes med finansiellt stöd av landsmannen Louis de Geer, vars privilegier bruket drevs på, och snart var produktionen av kanoner i full gång. Just kanoner skulle komma att vara brukets viktigaste produkt i nästan hundra år.
Detta var mitt under stormaktstiden och krigen ute i Europa avlöste varandra. När Näfveqvarns bruk grundades pågick det trettioåriga kriget för fullt och några år senare skulle Sverige ge sig in i konflikterna. Det fanns ett skriande behov av krigsmateriel och Näfveqvarns bruk blev en av de viktigaste leverantörerna av kanoner.
Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.
OLYCKSÅR FÖR BRUKET
Bröderna De Besche hade hittat en perfekt plats för sin bruksrörelse. Tack vare närheten till Bråviken kunde man transportera kanonerna vattenvägen, något som också möjliggjorde export till bland annat Holland.
Det fanns gott om malm i närområdet och rika skogstillgångar som gav virke att elda med. I slutet av århundradet hade en ny generation De Besche tagit över ledningen och bruket söder om Nyköping växte genom flera egendomsförvärv.
Men 1719 blev ett olycksår för familjen. På våren gick dåvarande ägaren Isac De Besche bort och några månader senare nådde rysshärjningarna bruket. En masugn, hyttor, arbetarbostäder, kvarnar och herrgården sattes i brand.
Läs också: Pionjärerna på Bolinders mekaniska verkstad
Endast ett fåtal byggnader klarade sig. Bruket byggdes snabbt upp och redan 1723 var produktionen av kanoner i gång igen. Men efterfrågan på krigsmateriel sjönk under det fredliga 1700-talet och ekonomin blev alltmer ansträngd.
Näfveqvarns bruk var i släkten De Besches ägo i 160 år, men 1793 bestämde sig dåvarande ägaren Isac George de Besche för att sälja verksamheten. Ny ägare blev Gustaf Ulrik Silversparre som tretton år senare sålde det igen. Den här gången till Gustaf Adolf Sederholm.
Efter världsutställningen i London 1851 fick gjutjärnet sitt stora genombrott och gjutna hushållsprodukter blev allt vanligare i de svenska hemmen.
FREDLIGA HANDELSVAROR NYTT FOKUS
I Sederholmsläktens ägo byttes masugnen mot en kupolugn och man skiftade fokus från krigsmateriel till mer fredliga handelsvaror som kokkärl, kaminer och tröskverk. Efter världsutställningen i London 1851 fick gjutjärnet sitt stora genombrott och gjutna hushållsprodukter blev allt vanligare i de svenska hemmen.
Tack vare sin höga kolhalt rostar inte gjutjärn på samma sätt som till exempel stål, därför blev det ett populärt material i såväl hushållsgods som trädgårdsurnor och utemöbler. Näfveqvarns gjutjärn fick ett gott rykte och ansågs vara av god kvalitet. 1911 anställdes danske ingenjören Alfred Dybsö som bruksdisponent och en stor satsning på konstgjutgods inleddes.
Läs också: Bruket för hästskor och kullager
Under hans ledning förvandlades Näfveqvarn till ett modernt industriföretag. Anläggningarna moderniserades, försäljningslokaler öppnades i flera städer och man satsade mer på annonsering och kataloger. Alfred Dybsö ville, enligt sina egna ord, ”återuppväcka det sedan lång tid tillbaka avdomnade intresset för framställning av prydnadssaker i gjutgods”, och förutsättningarna för det var goda.
Bruket hade flera skickliga gjutare och som gammal ingenjör kunde Alfred Dybsö bidra till den tekniska utvecklingen. Nu infördes till exempel en kemisk ytbehandling som innebar att gjutgodset inte behövde målas för att stå utomhus.
SAMARBETE MED KÄNDA FORMGIVARE
Med hjälp av Svenska Slöjdföreningen kunde Näfveqvarns bruk inleda samarbeten med några av tidens stora formgivare. Slöjdföreningen arbetade med att koppla samman konstnärer och industrier för att höja den estetiska kvalitén på fabrikstillverkade vardagsvaror.
1914 grundade de en förmedlingsbyrå med textilkonstnären Elsa Gullberg i ledningen och byrån förmedlade bland andra de unga Uno Åhrén och Folke Bensow till Näfveqvarn.Byrån hjälpte också till att anordna en stor designtävling inför brukets 300-årsjubileum 1923.
Näfveqvarn ville fylla på sortimentet med flera nya modeller och tävlingen bestod därför av olika kategorier, bland annat trädgårdsfontäner, grindar och blomsterbord. Under de åtta tävlingsveckorna kom omkring 350 bidrag in från några av Sveriges främsta konstnärer, arkitekter och formgivare, och av dem togs ett tjugotal upp i produktion.
Läs också: Militärindustri med aviga och räta
Bland vinnarna fanns Olof Hults urna Mikrokosmos och Carl Hörviks blomsterbord. Samtliga vinnare, liksom resten av Näfveqvarns sortiment av gjutjärn, visades upp på Göteborgsutställningen 1923 och väckte mycket intresse. Två år senare fick bruket sitt internationella genombrott under världsutställningen i Paris, där gjutgods från Näfveqvarn hade en central placering.
I entrén till den svenska utställningspaviljongen syntes till exempel åtta pelare som gjutits av dem. Designen stod Anna Petrus för, Näfveqvarns första kvinnliga formgivare som också tilldelades en guldmedalj. Efter utställningen arbetades pelarna om till blomkrukor.
Nu följde några framgångsrika år för bruket men redan i slutet av 1920-talet hade intresset för exklusivt konstgjutgods börjat avta. Det nära samarbetet med Svenska Slöjdföreningen upphörde och Alfred Dybsö sades upp från sin tjänst.
När funktionalismen sen gjorde sitt intåg i Sverige på 1930-talet var det tydligt att Näfveqvarn inte lyckades hänga med i utvecklingen. Dessutom drabbades bruket 1934 av ännu en stor eldsvåda, den här gången förstördes många gipsmodeller som använts i gjutjärnstillverkningen under 1920-talet.