Fredells - från plankor till byggvaruhus
VISA BILDTEXT
Fredells byggvaruhus AB startade verksamheten 1903. Foto: Fredells byggvaruhus AB.

FÖRETAGEN AV: Bodil Hasselgren 2019-01-30

Fredells – från plankor till byggvaruhus

Fredells historia tar sin början i Stockholm 1903 med en man, hans häst och några plankor. Nu har det familjeägda företaget, med två byggvaruhus i Nacka och Knivsta blivit uppköpta av den tyska koncernen Bauhaus.

Fredells låg tidigare placerat i närheten av vatten, för transporternas skull. Foto från Fredells Byggvaruhus AB

Fredells historia börjar med en tonåring vid namn Fabian Fredell som under slutet av 1800-talet försörjde sig med ströjobb på olika brädgårdar runt om i staden. År 1903 tog han saken i egna händer och startade en verksamhet som vagnslastförsäljare av trävaror med namnet ”Fabian Fredell byggvaror”. Som kompanjon fanns hästen Frej.

 Blanchs Café tog kontinentens nöjen till Sverige

Verksamheten var framgångsrik och efter några år kunde Fabian starta en egen brädgård vid Östra Stationsområdet. Även denna satsning gick bra för den unge entreprenören som blev allt mer etablerad bland stadens snickare och byggmästare.

Under 1920-och 30-talet köpte Fredells upp brädgårdar runt om i hela Stockholm. Foto från Fredells Byggvaruhus AB.

Även under det första världskriget fortsatte Fredells att växa och 1926 flyttades verksamheten till Värtahamnen. Nu anslöt sig storkunder som AGA till Fredells och bland många stora projekt kan byggandet av Kungliga Tennishallen nämnas. När Fabian Fredell blivit äldre tog sonen Stig över ledning för företaget han byggde större och köpte upp brädgårdar runt om i hela Stockholm.

I och med 1960-talets miljonprogram gjorde att snickeri- och emballegebranschen boomade och Fredells var inte sena med att haka på, redan 1959 gjordes en satsning på köksinredning i allmogestil som finnas kvar i sortimentet än idag. Det var under slutet på 1960-talet som idén om att starta ett eget byggvaruhus tog form.

Innan flytten till Sickla 2001 låg Fredells första varuhus i Södra Hammarbyhamnen. Foto Fredells Byggvaruhus AB.

1971 öppnade det första av Fredells byggvaruhus i Hammarbyhamnen. Jan Fredell, som tog över ledning efter Stig, satsade nu på att utbilda personalen inom service och ge dem rätt kompetens inom bygg och snickeri. 30 år senare flyttade företaget med varuhus till lokaler i Sickla där de huserar än idag. 2007 tog en ny Fabian Fredell, barnbarnsbarn till den första över som VD, och hela koncernen ägs av totalt nio kusiner samt deras fäder. 2012 öppnade ett till varuhus i Knivsta och nu har den tyska koncernen Bauhaus köpt upp Fredells, och 116 år av familjestyre är till ända.

 Läs mer om Bauhaus övertagande av Fredell i Mitt i Nacka