Edward Bloms Stockholm: Introduktion

FÖRETAGEN AV: Margarita Feldman 2012-01-18

Edward Bloms Stockholm: Introduktion

Under många år var näringslivshistorikern och matexperten Edward Blom en kär medarbetare på Centrum för Näringslivshistoria.  Under 2012 var Edward huvudpersonen i Svenska Dagbladets webb-tv-satsning ”Edward Bloms Stockholm”. I serien, som startade den 22 januari 2012, guidar Edward Blom publiken till olika platser i Stockholm. Lite Stockholmiana med glimten i ögat.

– Svenska Dagbladet hade en längre tid funderat på att låta mig göra något återkommande i SvD Näringsliv, men när vi väl fick till ett möte hade de i stället kläckt idén med en webb-tv-serie på svd.se. SvD:s grundidé var att serien skulle ha Stockholmiana som tema, i övrigt fick jag och producenten fria händer. Temana för de olika avsnitten har jag själv valt, så det är verkligen mitt Stockholm.

Producent för serien är Björn Markusson, som tidigare samarbetat med Edward Blom i serien “Mellan skål och vägg med Edward Blom”.

Edward Blom kanske är mest känd för allmänheten som matprofil, men kompetensområdet är betydligt bredare än så.

– I mitt vanliga jobb på Centrum för Näringslivshistoria har jag jobbat i tretton år med all typ av historia som har med företag att göra. Mathistorien har varit mitt särskilda favoritområde, men det har även blivit mycket handel, försäkringsbolag, banker, industri, byggsektor m.m. Jag har även gjort tv-program om allmän svensk historia för TV8 – så det är inte bara mat.

Det finns många platser i Stockholm som hör till Edward Bloms egna favoritställen, bland annat Brända Tomten i Gamla Stan, Vinterträdgården på Grand Hotel, Skansen, Storkyrkan, Operabaren, Drottningholmsparken och Dramaten.

Se alla avsnitten i Edward Bloms Stockholm här.