Vad vill du rekommendera för höstläsning?
– Jag har i sommar läst Phil Knights bok Driv – historien om Nike och kan varmt rekommendera den. Grundaren, en highschool-löpare började under 1960-talet att importera och sälja japanska löpskor till en liten grupp frälsta nördar och byggde sedan företaget till ett gigantiskt livsstilsvarumärke med kunder över hela världen. Vägen dit, hur man efter många turer med det japanska varumärket breddade verksamheten och gjorde en egen sko för att säkra upp, är knappast spikrak och väldigt intressant att följa.

Ah, man får följa en amerikansk dröm från start till mål?
– Absolut. Men boken är på riktigt välskriven. Phil Knights pappa var publicist, (William W Knight, The Oregon journal) och kunskapen om hur man berättar verkar ha gått i arv. Lägg också till att Phil Knight är brutalt ärlig då han beskriver sin löptränare (och medgrundare) Bill Bowerman och de anställda som byggde företaget. Hur allt dessutom är en dans på tunn lina under många år gör det hela ännu mer spännande. Han lyckas verkligen förmedla att företaget är på väg att gå under hela vägen tills de släpper aktien och helt plötsligt – swoosch- är svinrika.


Men står inte the american dream dig i halsen efter ett tag?
– Ja, de flesta känner ju till varumärket och vet att de så att säga lyckades. Och Driv är kanske lite, lite väl lång. Men till och med skrytet om att Phil Knight känner Michael Jordan och andra storheter får passera. Det är spännande nutidshistoria och de olika skomodellerna är ju mumma att minnas, till och med såna som blev storsuccéer. Dessvärre så saknar boken fotografier. Det hade varit roligt att se såväl skor, som kläder och dysfunktionella medarbetare.

Har du några andra tips?
– Ja, läs Bodil Hasselgrens story om hur Nike nådde Sverige i mitten av 1970-talet. Det var ju minst sagt en lite otippad leverantör som upptäckte märket.


Någon annan bok då?
Förlaget Näringslivshistoria, vårt eget förlag har precis lanserat boken A&E DESIGN – The Book. Jag fick nöjet att vara redaktör för boken, skriven av den legendariska författaren, journalisten och professorn i design- och konstvetenskap Kerstin Wickman. Hon lyfter berättelsen om en av landets äldsta designfirmor som i år dessutom firar 50 år. Under hösten kommer företaget även att hyllas med en utställning på Nationalmuseum. Kerstins bok ger alla historie- och designnördar en bra inblick i det lite hemliga designföretagets utvecklingn (precis som design i Sverige).

The Book är rikt illustrerad och igenkänningsfaktorn är mycket hög. A&E DESIGN har verkligen inrett såväl våra hem som vårt samhälle. De praktiska lösningarna, som diskborsten från Jordan, tandborsten från Colgate och kölapps-systemet Turn-O-matic samt mängder av penslar, stolar och lampor finns överallt. Personligen gillar jag också estetiken hos fotografier från 1970- och 1980-tal.

Produktkatalogen från designers Ahlström och Ehrich är minst sagt ordentlig. Och att få ta del av historien från Wickmans penna är som vanligt en ynnest.

Spana in fler böcker i vår butik