Under researcharbetet spenderade Thorsell tid i arkiven hos Centrum för Näringslivshistoria. Delar av bildmaterialet i boken kommer också ur Ericssons arkiv hos CfN.

Hur har boken tagits emot?

– Med stort och vänligt intresse inte minst från den överraskande stora grupp av svenskar som har egna band till Polen och till Warszawasvenskarna och deras företag. Mest av allt gladde jag mig över Ola Larsmos recension i Dagens Nyheter som inleddes med orden ”En fantastisk historia…”

Varför blev det just de svenska direktörerna i Polen som fångade ditt intresse?

– Jag stötte på dem gång på gång när jag arbetade med andra böcker. De levde med nazismens ondska ända in på kroppen när tyskarna kidnappade deras medarbetare och tvingade dem att arbeta åt den tyska krigsindustrin. De arbetade för att hjälpa sina medarbetare och ta tillvara sina företags intressen samtidigt som de mötte både Stalins och Hitlers ondska. Jag ville veta mer om hur de och deras företag mött de utmaningarna.

Har boken gett några nya uppslag?

– Jag har fått kontakt med en rad personer som kan berätta vad som hände sedan med några av bokens huvudpersoner. Jag skall försöka hitta en lämplig form för att berätta en fortsättning på historien och skriva om hur det gick för några av de viktigaste personerna.