Fyra år efter att Carl Bildt och Bill Clinton som världens första statschefer mailat med varandra och Aftonbladet som första svenska tidning lagt upp en hemsida så började Internet bli household. 1996 hade Internet utsetts till årets julklapp, 1997 grundas Internetstiftelsen och en nybantad Nick Borgen kände av samhällets strömningar och sjöng dunderhiten World Wide Web (inklusive modemljud i starten) under Melodifestivalen. Året efter lanserades hem-PC-reformen, som gjorde svenska datorköp avdragsgilla.

Förutsättningarna för en succé fanns alltså där, när mäklarna med Mäklarsamfundet i spetsen samlade branschen och tillsammans med Dagens Nyheter och Göteborgsposten tog kontroll över sitt eget varulager och presenterade bostadssökarsajten Hemnet i april 1998. Idag har sajten närmare 3 miljoner besökare i veckan och har precis som Google förärats med ett verb. Om det hade varit ett olagligt att hemnetknarka är det många som skulle vara skyldiga. Hemnets webbplats och app är ständigt med i topp när Kiaindex varje vecka mäter antalet besökare på svenska webbplatser.

För att fira sitt jubileum har Hemnet skapat en version av hemsidan så som den såg ut vid lansering. Som episk tidsmarkör finns också en variant av tidsfördrivet och spelet MS RÖJ Och nog syns det att utvecklingen gått framåt (och att det blev enklare med bilder när bredbandet kom).

Sedan 1998 kan man milt påstå att Internet befäst sin plats. Idag är webben den viktigaste kommunikationsenheten för mängder av företag, organisationer och myndigheter. Det är där de flesta betalar räkningar, läser nyheter, hittar recept, bokar resor, shoppar och hittar sina bostäder.

För mäklarbranschen har betydelsen varit essentiell. Tidigare satt man i knä på och annonserade enbart via tredje part. Genom att få med alla aktörer på marknaden, fanns plötsligt en marknadsföringsplats som aktörerna tillsammans ägde. Praktiskt för kunderna och billigare för företagen. När General Atlantic köpte majoriteten av företaget Hemnet 2016 blev det till och med till en riktigt bra affär.
Besök den tillfälliga retrosajten: www.hemnet1998.se

Då lanserades sajten:
1994. Aftonbladet
1995. Altavista
1995. Flashback
1996. Lunarstorm
1996. Blocket
1998. Google, Hemnet
2001. Wikipedia
2003. Myspace
2004. Facebook
2010. Instagram

Lyssna på Nick Borgens dunderhit World Wide Web.