ABBA uppträder på Gröna Lund 1975, ur Gröna Lunds historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

“Det svenska musikundret” syftar till att beskriva Sveriges musikaliska framgångar. Dels har vi artister som exempelvis Robyn, Roxette och Agnes, dels låtskrivare och producenter som Max Martin, Andreas Carlsson och RedOne. Till stor del började allt med ABBA, som ju vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974 med låten Waterloo.

ABBAs framgångar var ett resultat av flera insatser. En av de viktigaste var lanseringsarbetet. Man kan vara hur duktig som helst, men utan marknadsföring är det ju ingen som får ta del av det man gör. Här spelade musikförläggaren och managern Stig “Stikkan” Andersson en viktig roll. Han var en av initiativtagarna till ABBA och det var också han som kom upp med namnet. Redan 1967 hade han startat förlaget Union Songs tillsammans med Björn och Benny, och 1972 bildades gruppen där även deras respektive flickvänner Anni-Frid och Agneta ingick. Två år senare kom genombrottet med Waterloo, som Stikkan faktiskt skrivit texten till. Kort därefter övergav han textförfattandet och fokuserade istället på marknadsföringen av bandet, vilket dels ökade det internationella intresset för ABBA och dels banade väg för den svenska musikindustrin.

ABBA utmärkte sig på flera sätt. Inte minst när det gällde ljudbilden, som ansågs vara modern och nyskapande. Bandets ljudtekniker, Norrköpingsfödda Michael B Tretow, hade en stor del i detta. Vid studioinspelningarna experimenterades det mycket, särskilt när det gällde sångstämmor. Genom att man i mixningen placerade sångstämmorna bredvid varandra med en anings förskjutning, skapade man en fyllig ljudbild som kom att bli en del av det så kallade “ABBA-soundet”.

ABBAs framgångar var inte bara ett resultat av studioarbete, utan det låg även musikaliskt hantverk bakom. Björn och Benny var experter på melodier med tydliga “hooks” som fångade lyssnarnas intresse, som melodislingorna i låtar som exempelvis S.O.S och Dancing Queen. Agneta och Anni-Frids röster kompletterade varandra i såväl klang som register. De hade båda ganska ljusa röster, men de skilde sig åt i att det var Agneta som stod för det kraftfulla och Anni-Frid för det lite mer finstämda.

Sammantaget kan man säga att ABBA bestod av duktiga musiker som tillsammans skapade något unikt. Ingen annan konstellation hade kunnat låta likadant. Men utan Stikkan Andersson och Michael B Tretow hade man kanske inte låtit alls.

John Berg är historiker och praktikant på Centrum för Näringslivshistoria.