Tivoli Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Det är sommar år 1932 och i restaurangen Dans ut bakom Liljevalchs konsthall ställs män, kvinnor och barn från den kongolesiska byn Sara-Kaba ut för allmän beskådan.
Det var andra sommaren i rad som tivolit visade upp individer från den afrikanska kontinenten som en typ av underhållning. Året innan hade man tillsammans med professorn i etnografi på Stockholms universitet, Gerhard Lindblom, fått kontakt med fransmannen Maurice Fontenay som turnerade runt i Europa med en grupp senegaleser. Båda grupperna anlitades av tivolit och bosattes på en pråm vid kajen när de inte visades upp för betalande Stockholmare och turister. Utställandet marknadsfördes som ett sätt att undervisa svenskarna om olika typer av människor från andra kulturer men kan också ses som exempel på en typ av underhållning som kallas för freakshow.
I likhet med tivolit så är det i USA som freak och sideshowen kom att utvecklas under 1800 och 1900-talet. Inspirationen kom dock från Europa och marknader som Bartholomew fair i London som skedde årligen från 1133-1855. Kring år 1604 kunde Barholomew fair bland annat visa upp ”Puppet-shows, wrestlers, fire-eaters, dwarfs, dancing bears, performing monkeys and caged tigers vied for attention with contortionists and tight-rope walkers.” Den som hade makten över de individer som ställdes ut var en så kallad ”showman”. Det var denna person som bestämde var, hur och när utställandet skulle ske, och tog i majoriteten av fallet hand om den inkomst freakshowen generade.
I USA är P. T. Barnum den främsta av dessa showmen. Barnums American Museum var det mest framgångsrika inom mänskliga attraktioner i USA såväl som på den europeiska kontinenten. Runt år 1850 var the American Museum New Yorks främsta attraktion där man kunde se ”mänskliga kuriositeter” som albinos, kortväxta, storväxta, personer med olika funktionsnedsättningar samt medlemmar ur den amerikanska ursprungsbefolkningen. Freakshow var en lukrativ och världsomspännande marknad. Ofta kunde grupper som till exempel Sara-Kaba tas från sitt hemland för att sedan turnera runt i Europa och USA under flera år. Att Sara-Kaba var gruppens riktiga namn är inte heller säkert, ofta valdes ett namn som skulle göra grupperna mer exotiska för den västerländska marknaden.
Annorlunda blev freak
Freak eller sideshow är ett utställande och uppvisande av personer som på olika sätt skiljer sig från normer. Det kan handla om etnicitet, funktion eller kön och ibland även om fysiska attribut eller egenskaper. Showerna var ofta kopplade till nöjesfält, cirkusar och världsutställningar där man mot betalning visade upp personer med till exempel olika typer av funktionsnedsättning eller med en annan hudfärg än vit. Historiskt sätt är freakshowen starkt förknippad med olika nöjesinstitutioner och hör på så sätt samman med synen på till exempel nöjesfältet som en plats där man kunde komma bort ifrån verkligheten. Samtidigt fanns det i vissa fall som med senegaleserna och Sara-Kaba en viss folkbildande tanke bakom utställandet men i grund och botten handlade det om vinstdrivande underhållning. Freakshowen kan delas in i två olika kategorier: Nya och tidigare ”oupptäckta raser” eller så kallade ”Lusus naturae” med andra ord naturens skämt eller misstag. Dessa kunde sedan framställas på antingen ett förstorande eller förtryckande sätt.