Kvinnors hantverk på Hågelby Gård

UR ARKIVET AV: Cecilia Klynne 2022-05-12

Kvinnors hantverk på Hågelby Gård

Utställningen Handens Intelligens och Hågelby. Broderier, textilier och berättelser av och om fyra generationer kvinnor. Vi på BizStories har besökt utställningen och intervjuat dess skapare Cecilia Löfström.

Cecilia Löfström, designer, sömmerska och konstbrodös med gesällbrev är också barnbarnsbarn till LM Ericsson och Hilda Ericsson.

– Jag har ju levt med den här historien hela mitt liv, jag ÄR historien, säger hon. I föräldrahemmet fanns det alltid tyg och tråd, man klippte och sydde ihop och sydde om. I montrar ser vi prydliga broderier, vita stygn på vita lakan och örngott, från mamma Signes, mormor Annas och mormorsmor Hildas tid.

Cecilia Löfström

Mest känd är nog Cecilia Löfström för sin ikoniska proggaffisch från 1976 ”Halva himlen är vår”, då var hon 30 och stred för kvinnosaken. Tio år senare började hon brodera.

– Ja, både mamma och jag började brodera sent i livet. Signes sätt att brodera var att hon inte först gjorde ett mönster, hon satte sig bara och broderade. Mamma sydde direkt. Hon använde hjärtat, hjärnan och handen precis, som kalligrafer gör när de skriver fram skönhet.

 

Hilda och Lars Magnus Ericsson med en telegraf 1885. Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Cecilia har själv sytt de vackra klänningarna som hänger mitt i utställningen. Tanken är inte att de ska bäras, de är rena konstverk.

– Jag drömde att jag gömde mig i svarta och vita klänningar. En vän sa åt mig att jag måste sy dom- och det gjorde jag. Jag tog liksom tillbaka tiden genom att sy dom.

Läs mer om utställningen här

Hågelby Gård anlades av telefonfabrikören och innovatören Lars-Magnus Ericsson och hustrun Hilda Ericsson för över 100 år sedan och utställningen återblickar på kvinnorna som lät bygga och ledde livet på Hågelby.

Vi på Centrum för Näringslivshistoria har bidragit med bilder och filmen om Hilda Ericsson som visas på utställningen. Broderierna och de vackra klänningarna hänger kvar fram till på söndag 15 maj.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

SE FILMEN OM HILDA ERICSSON