Arkivfavoriter: Hyllning till fotbollen
VISA BILDTEXT
Svenska Spel:s hyllningsbok från 2004. Ur Svenska Spel:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Mattias Olofsson 2014-10-13

Arkivfavoriter: Hyllning till fotbollen

Bland de företagsarkiv som vi på Centrum för Näringslivshistoria sköter om får vi ofta egna arkivfavoriter. Arkivassisten Mattias Olofsson, t ex, känner lite extra för hyllningsboken (c 2004) från Svenska Spel.

– Det var en stor dag. Här ser vi Thomas Ravelli hjula i Rålambshovsparken. Och här ser statsminister Carl Bildt till att visa upp sig med bronsmedaljörerna. Året är 1994 och det svenska herrlaget i fotboll har just kommit hem efter VM i USA.

Arkivassistenten Mattias Olofsson berättar om den hyllningsbok som Svenska Spel uppvaktade Fotbollförbundet med vid hundraårsjubileet 2004.

– Jag är väldigt fotbollsintresserad, så det är roligt att möta det material vi har i Svenska Spels arkivdeposition.

Hyllningsboken är påkostad, men så har ju fotbollen haft avgörande betydelse för Svenska Spel, den organisation som bland annat står för tipset. Några uppslag i boken ger också tillbakablickar mot tipsets födelse. Den första tipskupongen från 20-21 oktober 1934 ser ganska främmande ut, och omfattar bara engelska matcher, men redan efter några få år får den det klassiska utseendet med grupperna av 1-X-2-kolumner bredvid varandra.

Efter en stunds letande finner vi en spelarfavorit på ett uppslag: Lennart Nacka Skoglund, här som vänsterytter i Sveriges VM-lag 1958. Hans foto finns bredvid Gunnar Grens och Nils Liedholms. Inte undra på att Sverige fick sådana framgångar. En annan klassisk profil som uppmärksammas i boken är den evigt cigarrökande tidigare förbundskaptenen Putte Kock, och hans eviga ”gardera med kryss” från tv-programmet Tipsextra står där också. Det var i de tv-sända publiksporternas barndom. Skulle någon kunna röka cigarr i fotbolls-tv i dag?