Något överraskande har det uppstått en diskussion huruvida en direktör inom näringslivet bör engagera sig i den olympiska rörelsen eller inte. Den diskussionen känner vi igen från andra tider, säger författaren och journalisten Anders Lif.
FÖRETAGEN AV: Anders Lif 2016-04-29
Sportledare OCH vd – det går väl aldrig?
DELA
Ericssons vd Hans Vestberg har nyligen utsetts till ordförande i Svenska Olympiska Kommittén (SOK). Dumt, tycker PM Nilsson i Dagens Industri, han bör ägna sin tid och sin kraft åt sitt bolag och inte åt att resa till Rio som ordförande i SOK. Struntprat, menar Idrottens Affärers bloggare Dan Persson.
Utan att ha någon åsikt om Vestbergs förmåga att disponera sin tid vill jag bara påminna om att detta med direktörer i det olympiska styrhytten ingalunda är något nytt. Det har minsann aldrig bara varit ett uppdrag för kungar och kronprinsar.
I min bok Direktörernas direktör, som kom ut förra året på Atlantis förlag med stöd av Centrum för näringslivshistoria, berättar jag om Sigfrid Edström som inte bara var framgångsrik direktör för Asea och SAF-ordförande (han ledde förhandlingarna fram till Saltsjöbadsavtalet 1938) utan också den mest framträdande internationella idrottsledare Sverige någonsin haft.
Läs mer om Direktörernas direktör, boken om Sigfrid Edström
Edströms tunga uppdrag inom näringslivet hindrade honom inte från att vara ledare för den svenska truppen till flera OS i början av förra seklet. Han ledde organisationen av OS Stockholm 1912 och under mellankrigstiden avancerad han till höga positioner i den Internationella olympiska kommittén, IOK.
När Sigfrid Edström blev ordförande i IOK 1946 var han visserligen inte vd längre, utan ”bara” styrelseordförande i Asea. Han ledde IOK under spelen i London 1948 och i Helsingfors 1952.
Marcus Wallenberg sr, som rekryterade Edström till Västerås för att rädda Asea undan konkurs 1903, var mycket skeptisk till Edströms engagemang inom idrotten. Skulle det inte ta för mycket av hans tid?
Inte alls, svarade Edström och menade att andra direktörer ägnade sig åt att spela kort och åt andra mindre meningsfulla sysselsättningar.
“Dessutom gör jag det på min fritid”’ sa Edström.
Vilket förstås var en sanning med modifikation.
Sigfrid Edström. Framgångsrik direktör för Asea. SAFs ordförande under förhandlingarna för Saltsjöbadsavtalet 1938. Den mest framträdande internationella idrottsledare Sverige någonsin haft. Läs hans historia i Anders Lifs bok ”Direktörernas direktör”.