Från ödemark till turistmetropol
VISA BILDTEXT
Tylösand 1930, fotograf Mårten Sjöbeck. Källa: Riksantikvarieämbetet.

FÖRETAGEN AV: Mattias Allgulin 2018-05-25

Från ödemark till turistmetropol

Hit kommer folk för att njuta av solen och sköna bad eller kanske för att spela en runda golf på den berömda golfbanan. Läs om hur det gick till när Tylösand förvandlades från stora ödsliga fält av flygsand till en av Sveriges mest framgångsrika turistorter.

Den svenska turistnäringen har som så mycket annat i vårt moderna samhälle sitt upphov i den industriella revolutionen. Denna genom­gripande omvandling av vårt samhälle gav oss inte bara industri­tillverkade konsumtions­varor, moderna transport­medel och elektricitet utan också fritid och så småningom semester.

Bankärenden i semestertider

Tanken om att lansera Tylösand som badort föds i början av 1900-talet och den drivande kraften bakom projektet är Halmstads industri- och hantverks­förening. Efter några års lång­bänk i stads­fullmäktige står det första värdshuset klart ute på Tyludden 1915 och två år senare bildas AB Tylösands Havsbad.

Bolagets första verkställande direktör Johan Hallberg arbetade hårt för att utveckla verksamheten och inom några år hade värdshuset byggts ut och ackompanjerades av ett nybyggt hotell nere vid stranden.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Ett problem under de här första åren var hur man skulle ta sig ut till Tylösand. Resan kunde genomföras på den urusla vägen som slingade sig fram genom ödemarken den knappa milen ut till strandens lockelser. Idag är det svårt att tänka sig hur det kan ha sett ut vid den här tiden, dagens väg är bred, upplyst och går till största delen genom bebyggda områden.

Det bästa sättet att transportera sig mellan staden och badorten i början på 1900-talet var istället att ta vattenvägen. Passagerar­båtar avgick regelbundet och erbjöd resenärerna en betydligt trevligare resa än den som erbjöds till lands. Under årens lopp förbättras dock vägen vilket gjorde det lättare och mer bekvämt att resa.

Flygfoto över Tylösand ca 1940-1959. Källa: Riksantikvarieämbetet.

Det stora genombrottet för Tylösand kommer 1929 när hantverks- och industri­utställningen hålls i Halmstad. På det nybyggda hotellet ställer medlemmarna i det som senare samma år ska bli Halmstad­gruppen ut sina verk och bad­orten skänks ytterligare uppmärksamhet när kung Gustaf V kommer på besök och signerar Kunga­stenen. Stenen lever verkligen upp till sitt namn då varje kung sedan dess varit på plats och satt sitt namn på stenen.

Under åren efter utställningen sker en stor utveckling av Tylösand och det är då så väl golfbanan som sommar­hus­bebyggelsen växer fram. Denna utveckling har fortsatt in i våra dagar men det är en annan historia.

Läs också: Böda Sand – från fricamping till dokusåpa