Tips! Drama­dokumentär om Warszawa­svenskarna

UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2019-11-07

Tips! Drama­dokumentär om Warszawa­svenskarna

Ny dramadokumentär på TV4 berättar historien om svenska affärsmän som samarbetade med polska motståndsrörelsen under andra världskriget.

Expressens förre chefredaktör Staffan Thorsells bok ”Warszawasvenskarna – de som lät världen veta” (Albert Bonniers Förlag, 2015) handlar om en grupp svenska affärsmän i Polen som under andra världskriget smugglade ut information om den pågående förintelsen av Europas judar och arbetade som kurirer åt den polska motståndsrörelsen. Fyra av dem dömdes till döden av Hitlers mest ökända domare.

Direktörerna som trotsade nazisterna

Boken ligger till grund för en dramadokumentär i två delar som sänds på TV4 under november. Dokumentären berättar bland annat om ASEA-direktören Sven Norrman som 1942 smugglar ut chockerande dokument från Polen samt hur svenska direktörer som har varit delaktiga i motståndsrörelsen grips och döms till döden. Samtidigt idkar den svenska pressen och regeringen självcensur i beskrivningen av de tyska grymheterna, allt för att hålla Sverige utanför kriget.

Under arbetet med boken spenderade Thorsell tid i arkiven hos Centrum för Näringslivshistoria, bland annat kommer delar av bildmaterialet ur Ericssons arkiv.
Dramadokumentären finns att streama på TV4 Play.