Teckningsmuseet ligger i centrala Laholm och är Nordens enda museum för teckningskonst. Museets ambition är att lyfta fram teckningen som konstart och vara ett forum för såväl nya strömningar som historiska återblickar. Museet har över 20 000 teckningar i sin samling, från 1700-talet till nutid.

Den publika verksamheten
bjuder även på workshoppar, föredrag, konserter och pedagogisk verksamhet. Just nu pågår arbetet med sommarens stora utställning som handlar om modeteckning under de senaste hundra åren. Utställningen har titeln Gestaltningar av sin tid – Svensk modeteckning 1920–2020 och visar verk från stilbildande illustratörer och konstnärer, som till exempel Göta Trägårdh, Kerstin Heintz och Gunilla Pontén.

Forskning om egna hem

Det handlar om både originalteckningar från de medverkande konstnärerna och trycksaker där deras teckningar förekommer. Maria Wikrén är konstkoordinator på Teckningsmuseet. Hon har under det gångna året letat i olika arkiv efter gömda teckningsskatter.

‒ Min roll är främst att leta fram det äldre materialet i form av såväl originalteckningar som trycksaker. Det innebär ibland lite detektivarbete, och mycket kontakter med allt ifrån privatpersoner till stora institutioner. Det är ett gediget arbete, men otroligt spännande att se utställningen växa fram!

Foto: Alexander Ruas. Teckningar ur Bonnier Group/ Bonnier Brands Magazine & Brands historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Genom Centrum för Näringslivshistoria har hon sökt i arkiv från bland andra Bonnier Group. Äldre modemagasin som Damernas Värld och Stilmönsterjournalen från 1940- och 1950-talen har visat sig vara en guldgruva när det gäller modeteckning. Även Riksarkivet och Kungliga biblioteket har bistått med material.

‒ Vi har tillsammans med Charlotte Lewenhaupt, som är journalist och modeskribent, tagit fram ett urval av nästan 30 konstnärer och illustratörer. De tidigaste var aktiva redan från mitten av 1920-talet, men de yngre medverkande visar att modeteckningen i allra högsta grad är aktuell än i dag, säger Maria Wikrén.

Tjeckisk kulturhistoria i svenska arkiv

Enligt henne har det aldrig tidigare tagits ett samlat grepp kring modeteckningens historia på det här sättet. Men vad är det som gör illustrationer intressanta att visa i en utställning?

‒ Innan fotografiets genomslag var modeillustrationer primärt det sätt som mode och trender kommunicerades
till den breda allmänheten, via både reportage och annonser. Det fanns redan under det tidiga 1900-talet flera modemagasin där det skrevs om allt ifrån det senaste modet från Paris till hur du själv kunde sy upp dina kläder efter de rådande trenderna.

Även i dag
, när fotografiet är en så allmänt tillgänglig teknik, ser vi att modeteckning fortfarande används i både nischade tidningar och dagspress. En illustration kan ibland vara mer talande än ett fotografi. Teckningen har förmågan att fånga känslan i plagget och tygets struktur på ett sätt som kameran inte kan.

Arkivstudier i ett brott

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.