För länge sedan bar kyparen frack för att matcha gästerna på bättre restauranger i Stockholm. Men så kom en tid då fracken plötsligt tedde sig helt malplacerad. I Stockholms Allmänna Restaurang AB:s (SARAS) arkiv finns ett pressklipp ur Svenska Dagbladet från den 22 maj 1926. Tidningskåsören Henri förvisar kyparens frack till soptunnan. Jonas Dahlberg, arkivarie hos Centrum för Näringslivshistoria, läser om den osmakliga upplevelsen som Henri har en försommardag. Restaurangen är svalt nyklassicistiskt inredd, tanken går till tjugotalets art deco. Gästerna är sommarlätta i sina kostymer. Men kyparen! Fracken är urmodig, flottig och blank ”som Skansens säl när den frustar upp genom vattenytan”. Hur kan man behålla aptiten då? Den kyparklädsel signaturen Henri rekommenderar i stället är den vita lättstärkta servitörsjackan av bomull, ett plagg i takt med tiden.

– Tack vare att SARAS personal samlade pressklipp under flera år på 1900-talets första hälft, har denna episod bevarats i bolagets arkiv, berättar Jonas Dahlberg.

Stockholms Allmänna Restaurang AB hade bland annat målet att sträva efter ”hyfs och förfining” av ”det enklare restaurantlivet”. Efter motbokens avskaffande fick SARA söka sin uppgift. Efter en rad köp lever en del av SARA-bolagen kvar i dag i Partena Cater, ägt av franska Sodexo. Och så förstås, den gamla pressklippsamlingen som berättar om hur det var på restaurangerna i Stockholm förr.