Platsen: En väldigt stor glob
VISA BILDTEXT
Det tog bara 2,5 år att färdigställa världens största sfäriska byggnad. Totelentreprenör var konsortiet Hovetbyggarna, som bestod av Bygg-Paul, NCC och SIAB. Foto: NCC:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Sara Johansson 2022-08-17

Platsen: En väldigt stor glob

Med en diameter på 110 meter och en invändig höjd av 85 meter är den världens största sfäriska byggnad. Globen, eller Avicii Arena som byggnaden numera heter, är sedan 1989 ett centrum för stora evenemang inom sport och kultur.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2022 nr 2.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Första spadtaget till detta ovanliga bygge togs i september 1986 efter att Stockholms kommun utlyst en tävling där syftet var att utveckla området Johanneshov i Stockholm till ett centrum för sport, kultur och affärsliv. Bidraget som vann var skapat av ett konsortium i samverkan med Bergs Arkitektkontor och idén var en enorm klotformad byggnad – en glob.

Efter rekordsnabba 2,5 år var bygget klart och invigningen kunde äga rum den 19 februari 1989. Konstruktionen består av betong, stål, aluminium, plåt och glas. Själva kupolen bärs upp av 48 böjda stålpelare och volymen uppgår till över 600 000 kubikmeter. Namnet bestämdes efter ännu en tävling till Stockholm Globe Arena.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Byggnaden ägs av SGA Fastigheter som i sin tur ägs av Stockholms stad. 2009 köpte Ericsson namnrättigheterna och arenans namn ändrades då till Ericsson Globe. Sedan 2021 är det officiella namnet Avicii Arena, till minne av den bortgångne musikern Tim “Avicii” Bergling. Men oavsett namn har denna enorma glob blivit ett ikoniskt landmärke som under åren huserat många stora evenemang.

Läs även: 1930 – funktionalismens genombrott

Publikkapaciteten varierar beroende på arrangemang. Vid ishockeymatcher är det fullsatt vid 13 850 personer, medan det vid shower och konserter finns plats för cirka 16 000 personer. Det nuvarande publikrekordet innehas av rockbandet Metallica som i maj 2018 lockade 17 303 besökare.

Byggnaden utgör även utgångspunkt i projektet Sweden Solar System som är en skalenlig modell (1:20 miljoner) av solsystemet. Här representerar Globen/ Avicii Arena solen. Projektet består sedan av ett stort antal planeter och andra himlakroppar utplacerade i landet, alla i skalenlig storlek och på skalenligt avstånd från “solen”.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Globen under uppbyggnad. Foto: NCC:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Flygbild över Globenområdet tagen kring 1988. Affärsbyggnaderna bredvid Globen är under uppförande. Foto: NCC:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.