Lucka 9: Bli charmant med Shantungskolan
VISA BILDTEXT
Bild ur Henkels historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Bodil Hasselgren 2018-12-08

Lucka 9: Bli charmant med Shantungskolan

Smink kan vara knepigt. Långt innan nutidens beauty gurus och influensers fanns Shantungskolan som med boken Stil och Charm gav råd och tips till dåtidens unga kvinnor.

Under 1900-talet var det viktigt att marknadsföra kosmetika inte som meningslös utsmyckning, utan som vård, varpå begrepp som skönhetsvård och kroppsvård blev viktiga.

Skönhetsskolan Shantung startade 1950 i Barnängens regi, och blev en viktig marknadskanal. Skolan gav en möjlighet för skönhetsexpediter att vidareutbilda sig inom sin bransch. Stil och Charm gavs ut som en samling av råd till tonårsflickor om hur de skulle “(…)rätta till vad naturen kan ha misslyckats med i en tonårings fräscha ansikte.”

Några av de otaliga skönhetstipsen handlar om att “Vara vacker på ditt eget vis” och handlar om att sminka och klä sig efter vad som matchar ens hår, ögonfärg samt hudton. Att därtill välja en frisyr som passar sin ansiktsform är även det av största vikt för bli sitt vackraste jag.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.