Aladåb är något bortglömd maträtt, men på 1940-talet hade den en given plats på julbordet. Vi har lagat en fiskaladåb ur ICA kuriren anno 1947. Låt oss göra aladåben trendig igen!
För 8 portioner behöver du:
• 1/2 kg fisk
• gott spad
• ägg
• dill eller persilja
• majonnäs
• potatis
Beredning: Denna rätt gör man dagen före. Man kan ta nästan vilken fisk som helst och gärna blanda flera sorter. Beräkna omkring 1 1/2 kg fisk för 8 port. Rensa fisken och koka den i ett gott spad. Låt fisken kallna och dela den i bitar. Gör ett fiskgelé av spadet och lägg ner fisken i formen varvat med hårdkokt ägg eller räkor och garnera med dill eller persilja. Som sås passar skarpsås eller majonnäs bra och man serverar gärna kokt potatis till rätten.
Smaklig spis!
Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.