Lucka 4: Boliden, Skelefteå
VISA BILDTEXT
Gruvbyggnader i Boliden ca 1935. Fotograf okänd. Källa: Järnvägsmuseet.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2021-12-04

Lucka 4: Boliden, Skelefteå

År 1924 upptäcktes en malmfyndighet här som, förutom guld, innehöll bl a koppar och silver. Ett drygt år senare hissades den första malmtunnan upp ur det som skulle bli Europas största guldgruva.

Det välbevarade mönstersamhället uppfördes 1926 – 1931 enligt Tage William-Olssons solfjäderplan. De flesta byggnaderna ritades av John Åkerlund. År 1954 togs ett anrikningsverk i drift.

Den ledande kraften bakom Bolidenbolagets uppbyggnad var Oscar Falkman. Han hade varit drivande i den prospekteringsverksamhet som inleddes på 1910-talet och vd i de gruvbolag som föregick bildandet av Bolidens Gruv AB.

Av stor betydelse för näringslivsutvecklingen i regionen var att Bolinbolaget valde att, i större utsträckning än de mellansvenska bruken och exempelvis LKAB och NJA i Norrbotten, anlita andra företag som underleverantörer istället för att driva sidoverksamheter i egen regi.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.