Lucka 4: Ambassadeur
VISA BILDTEXT
Annons för Ambassadeur 5000. Foto: Abu Garcia.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2020-12-04

Lucka 4: Ambassadeur

En multiplikatorrulle är en typ av fiskerulle som används vid framförallt sportfiske och är placerat ovanpå fiskespöet. Multiplikatorrullen Ambassadeur är en svensk uppfinning som har bistått sportfiskare sedan 1950-talet.

Carl August Borgström grundade AB Urfabriken (ABU; numera ABU Garcia) i Svängsta, Blekinge 1921. Sonen Göte tog över vid faderns död 1934. År 1939 lanserade ABU dåtidens minsta och lättaste taxameter, Record. Men kriget gjorde att efterfrågan på taxametrar rasade. Borgström var tvungen att hitta på något nytt. Han var inbiten sportfiskare och började utveckla en spinnrulle. 1941 kunde Recordrullen presenteras. 1952 började Ambassadeur-rullen tillverkas. Den betraktas alltjämt som ”spinnrullarnas Rolls-Royce”.

Julkalender 2020

I årets julkalender berättar vi om framgångsrika svenska innovationer. Det handlar om produkter, företag och personer – men också om idéer och företeelser, som till exempel det svenska kösystemet. Gemensamt är att de har sitt ursprung i Sverige men lämnat avtryck långt utanför det egna landets gränser.

Kalendern bygger på boken Made in Sweden, skriven av Anders Johnson (Förlaget Näringslivshistoria).

KÖP MADE IN SWEDEN HÄR