Separator byggde sin verksamhet på de patent uppfinnaren och företagsledaren Gustaf de Laval fått för en kontinuerligt fungerande mjölkskumningscentrifug, det vill säga en separator.

Här kan du se var i Stockholm vi befinner oss

Verksamheten startade år 1883 i Inedalsområdet längre upp på Kungsholmen, men i och med framgångarna flyttade Separator in i de Gundbergska verkstäderna vid Fleminggatan. Här expanderade Separator snabbt ännu mer, och ett stiligt huvudkontor med adressen Fleminggatan 8 stod klart 1901. Huset byggdes som bostads-  och kontorshus av arkitekten Johan Laurentz och hade en modern konstruktion med inslag av järn och betong, vattenburen centralvärme, toalett och fönster med tredubbla bågar för att isolera mot kylan. Utöver huvudkontoret fanns här även verkstäder, magasin och lager.

AB Separator var även en föregångare inom företagskultur och struktur, då byggnaden uppfördes som ett kombinerat kontors- och bostadshus där lägenheterna beboddes av företagets anställda. De anställda hade dessutom en egen butik i bottenplanet.

År 1889 hade företaget förvärvat det så kallade Alfapatentet som förbättrade renskumningsförmågan vid separeringen av grädde från mjölk. Därefter kallades alla separatorer för Alfa Laval, ett namn som 1963 fick ge namn åt hela företaget som samma år flyttade till Tumba.

Läs mer om vår julkalender och se de andra luckorna här