Det kanske inte känns så modernt att laga mat från grunden i plastburkar i en mikrovågsugn år 2019, men på 1980-talet trodde man starkt på mikrovågsugnens överlägsenhet som matlagningsapparat.

Boken Mikrougnsmat – Glad i mat nr 2 från 1987 är en av många kokböcker och recept för matlagning i mikro. Vi lagade köttpaté med skinka – en snabb och förvånansvärd mumsig rätt.

Räcker till 4–6 portioner:

  • 1 liten gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 400 g köttfärs
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 krm malda nejlikor
  • 2 krm salt
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 150–200 g rökt skinka
  • ca 10 st pimientofyllda oliver
  • rosépeppar, kryddgrönt

Beredning: Finhacka lök och vitlök. Blanda samman i en skål köttfärs, lök, kryddor, salt och mjöl. Vispa samman äggen med crème fraiche och rör ner färsen. Arbeta till en smidig färssmet. Skär skinkan i strimlor och skiva oliverna. Täck bottnen på en avlång form med rundade hörn med olivskivorna. Häll på 1/3 av färsen, strö över hälften av skinkan, sedan färs, resten av skinkan och överst färs. Jämna till och täck med t ex mikrofilm. Tillaga på full effekt 10–12 min. Låt patén kallna i formen. Stjälp upp den och garnera med rosépeppar och en kvist grönt.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Läs mer om årets julkalender och se de andra luckorna här