Vem minns inte den där tiden då man satt klistrad vid radion med fingret fastklistrad på record-knappen och försökte tajma in inspelningen till ett kassettband?

Dagens ungdom förstår kanske inte tjusningen av att i flera dagar arbeta med den perfekta mixen, den som på pricken skulle fånga in ens känslor för mottagaren, och sedan handtexta artisten, låttitlarna och längd på. Att ge någon ett av sina blandband var nästan som att dela med sig av sin allra hemligaste hemlighet, och vad kan inte vara finare än det att ge bort i julklapp? Dessutom är det även billigt, hållbart och retro.

I dagens digitala samhälle kan det vara svårt att förstå hur kulturellt viktiga blandbanden var under perioden 1975-1995. Hos prylbutiken Clas Ohlsons dök kassettbanden upp under slutet av 1970-talet, och finns kvar där än idag och även om formatet främst används för bilstereor så har även blandbandet som fenomen gjort comeback.

Om man tycker att  blandband ändå verkar krångligt, varför inte göra en digital spellista? Det är ju ändå tanken som räknas.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

Läs mer om årets julkalender och se de andra luckorna här