Lucka 2: Ta vara på matrester med Electrolux Assistent
VISA BILDTEXT
Electrolux Assistent används vid bakning på hushållsskola. Bild ur Electrolux arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Bodil Hasselgren 2018-11-30

Lucka 2: Ta vara på matrester med Electrolux Assistent

Electrolux assistent lanserades 1940 och blev det ultimata hjälpmedlet för att ta tillvara på bär, grönsaker och matrester. Dessutom underlättande den bak och matlagning och kom med krisrecept.

Assistenten kom 1940, vilket i sammanhanget var perfekt eftersom andra världskriget hade startat, ransoneringen var igång och svenskarna tog mer än någonsin till vara på bär, grönsaker och matrester. Assistenten kunde ju, som reklamen från 1944 uttrycker det, både “vispa, blanda, knåda, mosa, röra, mala, riva, passera och stoppa korv“. Redan den första modellen N1, som tillverkades 1941-1948, kunde knåda en deg på 3-5 minuter, vispa en sockerkaka på 4-5 minuter eller mala 1 kg kött på 2 minuter. Det som särskilt berömdes var dess förmåga att ta över den ansträngande knådningen.

Förutom den rostfria kitteln följde från början även med en universalkvarn, som kunde kompletteras med olika tillbehör för att mala, riva, passera och stoppa korvar. Den stolta ägaren fick också en kokbok med särskilda kristidsrecept, en tradition som fortsatte även efter kriget. Än idag är Electrolux Assisten en storsäljare som säkerligen går varm nu när det lackar mot jul.

Hållbarhetstrenden växer sig allt starkare och även julen ska numer helst vara resurssparande. Vår julkalender tar er därför till det mest hållbara av allt: historien. Vi har plockat fram juliga hållbara tips och gör-det-själv-klappar ur våra deponenters arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.