Lucka 2: Grimeton radiostation i Varbergs kommun
VISA BILDTEXT
Radiostationen på 1920-talet. Källa: Världsarvet Grimeton Radiostation.

UR ARKIVET AV: Per Torberger 2021-12-02

Lucka 2: Grimeton radiostation i Varbergs kommun

Radiostationen Grimeton stod klart 1924 och var den svenska kontaktpunkten i en trådlös telegrafiförbindelse över Atlanten. Stationen fick stor betydelse under andra världskriget och är idag klassad som världsarv av Unesco.

Den 2,2 kilometer långa antennen började uppföras 1922 och invigdes 1 december 1924. På andra sidan fanns en liknande station på Long Island. Stationen tilldelades anropssignalen SAQ. Placeringen i Grimeton utanför Varberg i Halland, valdes bland annat eftersom den gav maximalt med havsyta mellan de två stationerna — en rät linje dem emellan undvek i princip både danska, norska och brittiska landmassor.

Stationen fick stor betydelse under andra världskriget då kabel­förbindelserna med USA var brutna. Därefter har den använts stationen för bland annat kommunikation med ubåtar i undervattens­läge.

Idag är SAQ världens sista elektromagnetiska radiosändare som fortfarande fungerar, och sedan 2004 är den klassad som världsarv av Unesco. Världsarvet Grimeton Radiostation är ett spännande besöksmål som vi varmt rekommenderar.

RELATERADE ARTIKLAR

UR ARKIVET

Kvinnligt entreprenörskap – Trude Hesse skapade Hessekjolen

Se intervjun med Trude Hesses dotter Inga när hon besöker...

UR ARKIVET

Radio CfN #28 Mathilda Hamilton tog Indien till Sverige

Nytt poddavsnitt! Lyssna på samtal mellan författaren Sara Sjöström och...

UR ARKIVET

Platsen: En väldigt stor glob

Med en diameter på 110 meter och en invändig höjd...

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.