Lucka 14: Ahlgrens godisfabrik, Gävle
VISA BILDTEXT
Bild: Arbetet pågår på Ahlgrens fabrik år 1940. Fotograf: Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB, källa: Länsmuseet Gävleborg. Erkännande-IckeKommersiell (CC BY-NC)

UR ARKIVET AV: Centrum för Näringslivshistoria 2021-12-14

Lucka 14: Ahlgrens godisfabrik, Gävle

Alla känner till Ahlgrens bilar, men få vet att de uppfanns på Ahlgrens godisfabrik i Gävle, där även Läkerol tillverkades i nästan 100 år.

AB Pastill grundades av handelsresande Adolf Ahlgren år 1916. På 1930-talet bytte företaget namn till Ahlgrens Tekniska Fabrik AB efter sammangående med familjeföretaget F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB. Företagets stora succéer var Läkerol och Ahlgrens bilar, men även godissorter som Pim Pim, Zoo och Fruxo tillverkades på fabriken.

Efter diverse företagsförvärv var det Cloetta som sedan 2012 tagit över Ahlgrens godisfabrik. Från 1916 och nästan 100 år framåt tillverkades halstabletter och godis på plats i Gävle. Fabriken stängdes 2014 och numera produceras bl a Ahlgrens bilar på Cloettas fabrik i Ljungsbro utanför Linköping. Ahlgrens bilar är det enda godiset som fortfarande säljs under varu¬märket Ahlgrens.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.