Lucka 14: AGA-fyren
VISA BILDTEXT
Blockhusuddens fyr vid inloppet till Stockholm är en av landets äldsta AGA-fyrar. Bild tagen 1959. Fotograf Krister Sandström. Bild ur AGA/Lindes historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Anders Johnson 2020-12-14

Lucka 14: AGA-fyren

Aga-fyren byggde på fyra uppfinningar: klippapparaten som tände och släckte ljuset i jämna intervall, Agamassan som minskade explosionsriskerna, solventilen som gjorde att fyren inte behövde lysa under dagen och Dalénblandaren som gav större ljusutbyte per gasmängd.

Gustaf Dalén var vd för Aga 1909–1937 och konstruerade ett revolutionerande system för automatisk fyrbelysning med acetylengas. Aga-fyren byggde på fyra uppfinningar: klippapparaten som tände och släckte ljuset i jämna intervall, Agamassan som minskade explosionsriskerna, solventilen som gjorde att fyren inte behövde lysa under dagen och Dalénblandaren som gav större ljusutbyte per gasmängd.

Det stora internationella genombrottet kom 1912 då Aga i hård konkurrens fick uppdraget att bygga fyrbelysningen längs Panamakanalen. I september samma år inträffade en gasolycka som gjorde att Dalén miste synen. I november offentliggjordes att han fått Nobelpriset i fysik. I februari 1913 återinträdde Daléns som Agas vd och fortsatte att med framgång leda företaget och att göra viktiga uppfinningar.

Julkalender 2020

I årets julkalender berättar vi om framgångsrika svenska innovationer. Det handlar om produkter, företag och personer – men också om idéer och företeelser, som till exempel det svenska kösystemet. Gemensamt är att de har sitt ursprung i Sverige men lämnat avtryck långt utanför det egna landets gränser.

Kalendern bygger på boken Made in Sweden, skriven av Anders Johnson (Förlaget Näringslivshistoria).

KÖP MADE IN SWEDEN HÄR