Bakom lucka 12 hittar vi ett traditionellt pålägg: messmöret!
UR ARKIVET AV: Margarita Feldman 2016-12-07
Lucka 12: Messmöret
DELA
Ingen vet egentligen när messmör började tillverkas. Däremot vet man att det är en produkt från fäbodkulturen i mellersta delen av Sverige och var omskrivet redan på 1600-talet. Messmöret har varit intimt förknippat med fäbodarna, där mjölken omvandlades till smör, ost och mesvaror i form av messmör och mesost, vilket var en viktig inkomstkälla. Tillverkning av mesvaror krävde mycket ved och ett messmörskok kunde ta en hel dag. Att röra om i de stora messmörsgrytorna och se till att det inte brändes vid, var ett kvinnogöra.
Messmör tillverkas av vassle som är en biprodukt från osttillverkningen. Vasslen är en tunn vätska som ser ut som vatten, men som är mycket näringsrik. Ordet mes i messmör och mesost kommer från det norska ordet myse som betyder just vassla. I dag tillverkas messmör i Östersund och säljs i hela landet. Namnet messmör är sedan länge registrerat som en patenterad märkesvara – Sveriges näst äldsta i bruk varande sådan.