Lucka 1: Shopping i Luleå
VISA BILDTEXT
Tvärsnitt av inomhusgallerian Shopping, 1961. På biografen Spegeln visas Alla tiders kille, en komedi/science fiction-film med Jerry Lewis. Foto: Sune Sundahl/ArkDes.

UR ARKIVET AV: Sara Johansson 2021-12-01

Lucka 1: Shopping i Luleå

Den 27 oktober 1955 invigdes köpcentret med det självförklarande namnet Shopping på Storgatan i Luleå, ritat av brittiskfödde arkitekten Ralph Erskine.

Erskine såg sin chans att skapa något mer än bara ett ordinärt köpcentrum. Han ville att hela stadslivet skulle kunna fly kylan under vintermånaderna och att byggnaden skulle uppmuntra till möten och samvaro. Shopping var inte bara Sveriges, utan eventuellt också världens, första moderna inomhusgalleria.

Planlösningen var okonventionell då det egentligen inte fanns några traditionella våningar. Olika delar av gallerian har genom åren rustats upp och genomgått ombyggnationer, men Erskines en gång stilbildande skapelse är fortfarande ett ställe där shoppingsugna norrbottningar kan träffas i ur och skur.

Julkalender 2021

Runt om i Sverige finns en mängd byggnadsverk, miljöer och andra platser som belyser händelser och företeelser i vår historia. I årets julkalender berättar vi om kända och okända platser runt om i Sverige.