Ett busigt original
VISA BILDTEXT
Bilder ur Bonnierförlagens arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Malin Ehnebuske 2023-02-01

Ett busigt original

De flesta känner till att Astrid Lindgrens karaktär Madicken försökte flyga genom att hoppa från ett hustak med ett paraply. Men det är nog inte många som känner till att en viss rackarunge som hette Ann-Mari gjorde samma sak 41 år tidigare!

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2018 nr 4.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Böckerna om rackar­ungen Ann-Mari skrevs av Ester Blenda Nordström (1891–1948) och gavs ut på förlaget Wahlström och Widstrand. I arkiven hos Centrum för Näringslivs­historia finns både böcker och korrespondens från olika förlag och där kan man åter­finna första­upplagan av både Rackarungen från 1919 och Madicken som gavs ut på Rabén och Sjögren första gången 1960.

Förstaupplagan av boken
En rackarunge, 1919 ur Bonnierförlagens arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

BANBRYTANDE JOURNALIST OCH BARNBOKSFÖRFATTARE
Ester Blenda Nordström är känd som den första svenska journalist som gjorde reportage under falsk identitet och arbetade på det sätt som senare kom att bli känt som att wall­raffa. Hon tog anställning som piga på en gård och skrev ett 10 veckor långt reportage i Svenska Dagbladet om förhållandena där. Reportaget rörde upp en debatt om pigornas rättigheter och ledde till positiva förändringar. Reportaget samman­ställdes 1914 i boken Piga bland pigor. Sedan fortsatte Ester Blendas karriär och liv i samma våg­halsiga och omstörtande anda.

Läs också: Filmchef, redaktör och “skrivmaskins-fröken”

Fatima Brenner berättar i sin biografi Ett jävla solsken om Ester Blendas liv, hur hon vägrade inordna sig i vad som förväntades av en ung kvinna på tidigt 1900-tal. Hon rökte, reste, klädde sig i byxor, körde motor­cykel och hade en kärleks­relation med Carin Waern Frisell. Ester Blenda spenderade en sommar som lärarinna i Lappland, hon utbildade sig som enda kvinna till bonde, hon räddade liv under finska inbördes­kriget och inspirerad av sin gode vän i Stockholms uteliv, Evert Taube, reste hon runt i Syd­amerika.

Hon gjorde ett reportage som tredje klassens Amerika­immigrant, hon var med i en expedition i Kamtjatka vilket resulterade i boken Vid vulkanens rand och mellan resorna skrev hon böckerna om rackar­ungen Ann-Mari. Ester Blenda lär ha varit ett företagsamt och rast­löst barn och böckerna om Ann-Mari tros vara baserade på henne själv. Båda gör de allehanda rackar­tyg och i Ester Blendas fall ledde det till att hon skickades till en sträng släkting på landet för att råda bot på det. Bot råddes dock inte, i stället blev hon en modig och progressiv journalist, författare och äventyrare.

Huvudpersonen Ann-Mari från omslaget av En rackarunge, 1941 ur Bonnierförlagens arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

LEVDE HÅRT
I arkivet finns, förutom Ester Blendas böcker där de flesta är olästa och bladen osprättade, även brev hon skickat till förlaget. Hand­stilen är snabb, känns modernt slarvig i jämförelse med de andra brev­skrivarnas. Den 22 september 1914 skriver hon att hon kommer att ta sig till Stockholm i slutet av september på motor­cykel. Den 25 september 1914 är det någon annan som skriver: ”Då fröken Nordström för närvarande är säng­liggande i hjärn­skakning som hon ådragit sig vid en ridtur och därför ej själf kan skrifva har hon bett mig […].”

Ester Blenda levde hårt och snabbt. Hon drabbades av tbc, stroke och lung­inflammation och var dessutom alkoholiserad. 1948 dog hon, utfattig, omyndig­förklarad och svag, men omhändertagen av livs­kamraten Carin.

Läs också: Kontoristen som blev Uppsalas betongboss