En uppfinning som kunde förändrat allt
VISA BILDTEXT
Jungnerackumulatorn marknadsfördes från 1910-talets början under namnet Nife efter grundämnesbetäckningarna för nickel och järn - trots att den aktiva metallkombinationen vid denna tid ändrats till nickel-kadmium. Bilden visar två tvåcelliga batterier i tidigt utförande, monterat i en låda av trä. Batteriet skänktes till Tekniska museet av Jungnerbolaget 1932.

UR ARKIVET AV: Anders Landén 2018-08-24

En uppfinning som kunde förändrat allt

Under hösten ger Centrum för Näringslivshistorias medarbetare sina bästa tips på härlig företagsläsning. Martin Månsson är bildredaktör på Centrum för Näringslivshistoria. Här tipsar han om nyutkomna bok Batterifabriken: En uthållig kraftkälla i Oskarshamn.

 

Martin Månson
Martin Månson

Varför ska jag läsa boken Batterifabriken?
– För att Waldemar Jungners uppfinning på riktigt hade kunnat förändra vår historieskrivning. Hans alkaiska uppladdningsbara batteri från 1899 hade potential att bli den moderna bilens naturliga drivmedel. Henry Ford, T-Forden och massproduktion av denna kom dock i mellan. Fram till att bilens förbränningsmotor ironiskt nog fick batterier och slapp den farliga startveven, så fanns det fler el- än bensinbilar både i Sverige och i USA. Mitt i allt finns också patentstrider med legenden Thomas Edison som tärde på Waldemar Jungner till den milda grad att han helt enkelt till slut gav upp batterierna.

Batterifabriken: En uthållig kraftkälla i Oskarshamn kommer ut på Förlaget Näringslivshistoria den 1 oktober 2018.

Så hur slutar det?
– Framväxten av företaget Svenska Ackumulatoraktiebolaget Jungner fortsatte även utan upphovsmannen. Företaget, idag SAFT, och batterierna med namnet NIFE är spännande. Från Oskarshamn där företaget hade sitt säte sköttes fabriker och försäljningskontor över hela världen. Man sålde förutom batterier även glas, optik, belysningsteknik och fartygsloggar. Många i Oskarshamn har arbetat på fabriken eller varvet som företaget drev. Jungners är en institution i Oskarshamn än i dag med många medarbetare.

Varför är den relevant?
– För att miljöfrågan är mer aktuell än någonsin och SAFT, det franska bolag som köpte upp företaget har en så tydlig miljövinkel och arbetar för att utveckla tillverkningen av batterier. Att grunden fortfarande bygger på Jungners mer än 100 år gamla uppfinning är häpnadsväckande. Tänk om människor vetat då vad de vet idag, och forskningen hade utvecklats mer. Då kanske jorden som patient haft något färre krämpor.

”Batterifabriken: En uthållig kraftkälla i Oskarshamn” av Anders Houltz (Förlaget Näringslivshistoria, 2018) släpps i handeln 1 oktober 2018.