Arkivfavoriter: Barndomens värld
VISA BILDTEXT
Omslaget till första Kittyboken från 1952. Ur B.Wahlströms Bokförlag AB:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Lina Wiberg 2014-10-15

Arkivfavoriter: Barndomens värld

Bland de företagsarkiv som vi på Centrum för Näringslivshistoria sköter om får vi ofta egna arkivfavoriter. Arkivarie Lina Wiberg, t ex, känner lite extra för Omslaget till första Kittyboken (c 1952) från B. Wahlströms Bokförlag AB.

Bokhjältinnan Kitty Drew ser nästan alltid ut som om hon just fått en chock.

– Ja, det gör hon för det mesta på omslagen, för hon råkar alltid i knipa i böckerna, säger arkivarien Lina Wiberg, som valt bokomslaget.

Men Kitty klarar sig alltid. Det var en del av den blandning av spänning och trygghet som böckerna gav sin läsare. Omslagsoriginalet visar fonten till Kitty som detektiv klockmysteriet, utgiven på B. Wahlströms förlag första gången 1952, och därefter i sammanlagt sjutton då och då reviderade upplagor (de sju sista grundar sig på en nyöversättning).

I denna den första boken verkar Kitty i alla fall ha ganska god kontroll när hon som sextonåring ”njöt av farten” när hon körde bil. I den delstat i USA där boken skrevs var körkortsåldern nämligen 16. Åldern ändrades i senare svenska upplagor för att läsarna här hemma skulle känna igen sig bättre.

– Jag skulle nog inte vilja läsa om böckerna idag. Det som gav spänning när jag var liten vill jag nog helst bevara som minne, inte uppleva på nytt, konstaterar Lina Wiberg.

Även den amerikanska utgivaren greps av vissa tvivel på berättelsernas hållbarhet efter en tid. Den första volymen i serien utkom 1930 under grupp-pseudonymen Carolyn Keene, skapad av förläggaren Edward Stratemeyer. Den första svenska översättningen kom 1952 på B. Wahlströms förlag, och den följdes av en lång serie med röda ryggar. Efter hand har innehållet reviderats i nya upplagor, skurkarna har blivit mindre stereotypa, och rollfördelningen mellan fattiga och rika mer komplex.