Arkivfavoriter: Populär flaska
VISA BILDTEXT
Rigelloflaska från 1967. Ur Bryggeri AB Falken:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

UR ARKIVET AV: Susanne Friman 2018-10-01

Arkivfavoriter: Populär flaska

Bland de företagsarkiv som vi på Centrum för Näringslivshistoria sköter om får vi ofta egna arkivfavoriter. Receptionist Susanne Friman, t ex, känner lite extra för ett Rigelloflaskan (c 1967) från Bryggeri AB Falken.

Den har kallats ”plastnisse” och ”handgranat”. Den var på sin tid synnerligen miljövänlig, och förbrukade bara 11,5 gram plast och 8 gram papper. Det handlar om Rigelloflaskan.

– Men jag har valt den eftersom den är så snygg. När den stod hemma på middagsbordet påminde den om en liten raket. Det var min pappa som drack öl, säger Susanne Friman, receptionist hos Centrum för Näringslivshistoria.

Öl är också den dryck som man associerar Rigelloflaskan med i första hand. Det tillverkades en del läskförpackningar av samma modell, för Zingo, Festis och Pripps eget läskmärke Car, men huvudparten av innehållet kom från Wårbys, Pripps, Falcons och Tills öltillverkning.

– Fördelen med den här flaskan var också att den var lättpackad. Trind och kompakt. Det var bra när familjen skulle ut på utflykt, den hade ingen hals som stack ut. I stället satt den här lilla roliga kapsylen direkt på flaskkroppen, säger Susanne Friman.

Det var sannolikt den egenskapen som gjorde Rigellon så populär när människor fick veta att mellanölet skulle avskaffas. Rigellon var lätt att bära i större antal, och den var lätt att lagra. Populariteten har gjort att det numera till och med finns en speciell sajt enbart tillägnad Rigelloflaskan, www.rigello.se. Här finns de olika märkena och etiketterna avbildade, liksom några utländska nedslag.