Bröllopsklänningar är kanske inte det första de flesta tänker på när de hör ordet ”arkiv”. Men väl nedpackad i en tät låda i en särskild avdelning ligger den, bröllopsklänningen från H&M.

– Jag blev också förvånad när jag stötte på den. Under utbildningen i arkivvetenskap läste vi om offentlighetsprincipen, gallringsprinciper och klassificeringsscheman. Bröllopsklänningar lyste med sin frånvaro, konstaterar arkivarien Martin Månson.

Klänningen är skapad av det nederländska designerparet Viktor Horsting och Rolf Snoeren, vars varumärke Viktor&Rolf sjösattes 1993. De breddade sortimentet till konfektion år 2000 och 2006 var de tredje modeikonerna att ge ut en H&M-kollektion, efter Karl Lagerfeld och Stella McCartney. Kollektionen bestod av 60 olika plagg, och bröllopsklänningen var den första för H&M. Den gjordes i endast tusen exemplar. Kollektionen i sig sålde slut på tre dagar.

– Det här exemplaret har vi sänt tillbaka till H&M några gånger för fotografering, så klänningen måste väl ha burits av någon. Men den har nog inte använts i sitt ursprungliga syfte, menar Martin Månson.

Frågan är väl hur många av de tusen klänningarna som faktiskt köptes för att användas, och hur många som har blivit samlarobjekt.