2023-01-06 | FÖRETAGEN,
Entreprenörer berättar: Fernando di Luca
Den sjätte juni 1961 kom en ung italienare Stockholm. Hans namn var Fernando di Luca och han hade tagit sig till hela vägen från Fano i Italien till den svenska huvudstaden på en vespa av modellen Lambretta. År 1971 startade han företaget Zeta för att importera italienska livsmedel till Sverige.
2022-11-18 | NÄRINGSLIVET,
Inläst: När snabbköpen kom till byn
Att livsmedelsbutikerna ser ut som de gör i dag beror på en rad samverkande händelser över tid, som sammanslagning av butiker till kedjor, lanthandelsdiskens avskaffande och förbättrade möjligheter till import. Lyssna på artikeln som podd!
2022-11-11 | PRYLARNA,
En världskändis på tallriken
Ikeas museum i Älmhult har samlat in alla succéer och historiska framgångar. Där finns välkända Billy-bokhyllan, sängen Sultan och stormönstrade tyger – men också, kanske något överraskande, en helt vanlig svensk köttbulle i en glasmonter. Eller är den verkligen så vanlig som den ser ut?
2022-07-28 | FÖRETAGEN,
Inläst: Puck – Sveriges första pinnglass
Ett lätt knastrande ljud kunde anas i salen när de ålderstigna ledamöterna i Mjölkcentralens styrelse under ett sammanträde 1934 mödosamt skakade sina gråhåriga huvuden: inte skulle glass kunna bli någon storsäljare på våra nordliga och kylslagna breddgrader. Det var ju en löjeväckande tanke. Ändå beslöt styrelsen att starta en särskild glassavdelning, som med tiden kom att bli GB Glace. Lyssna på artikeln som podd!
2022-07-08 | UR ARKIVET,
Wenner-Gren Center 60 år
År 1955 donerade entreprenören Axel Wenner-Gren en del av sin förmögenhet till förmån för uppbyggnad av ett internationellt forskningscentrum i Stockholm. Regeringen ställde upp med en gratis tomt. John Mattsons Byggnads AB svarade för byggprojektet och i januari 1962 var det dags för invigning av Wennergren-Center.
2022-06-20 | FÖRETAGEN,
Gräddfil – en modern sommarklassiker
Vad skulle sommaren vara utan gräddfil? Produkten som lanserades av Arla (dåvarande Mjölkcentralen) som en sommarnyhet redan 1952 räknas trots det som en av bolagets moderna mjölkprodukter. Från att ha konsumerats nästan enbart på sommaren används gräddfilen i dag året runt.