1960 startade Åke Nordin företaget Fjällräven. Huvudkontor var familjens enrummare strax utanför Örnsköldsvik och i källaren låg verkstaden som fungerade som fabrik och utvecklingsavdelning under de första åren. Då, 1960, hade han redan under tio års tid hunnit experimentera fram olika ryggsäcksmodeller. Allt hade startat när den unge Åke, som också var scout, skulle fjällvandra och inte hittade någon bekväm ryggsäck för vandringen. Han utvecklade därför sin egen och väl ute på fjället väckte hans skapelse uppmärksamhet, framför allt bland de samer han mötte. Nästa gång Åke gick ut på vandring tog han fler ryggsäckar med sig och sålde till intresserade. Ett friluftsföretag var fött.

Originalkånken. Källa: Fjällräven AB.

I slutet av 70-talet blev axelväskor mycket populära bland skolbarn. Fler och fler började uppmärksamma att ryggproblem också blev vanligare och kröp längre ned i åldrarna. Åke Nordin och hans Fjällräven lanserade därför 1978 en ryggsäck med namnet Kånken. Storleksmässigt var det viktigt att skolungdomar fick plats med sina pärmar i den nya ryggsäcken. För att bestämma proportionerna använde man sig av Stockholms telefonkatalog som mall. Förutom huvudfacket med stor öppning fick den två sidofickor och en ficka med dragkedja på framsidan. Den gjordes i ett slitstarkt tyg med smala axelremmar, ett handtag upptill, reflex i logotypen och det man kanske mest förknippar med Kånken – den klassiska sittdynan i ryggfickan. Själva namnet Kånken kommer från ordet kånka, synonym till att bära.

Iden med att bära ryggsäck spred sig snabbt och det gjorde även Kånken. Snart blev ryggsäcken en vanlig syn på förskolor och mulleskolor runt om i landet. Idag, drygt 40 år senare, är Kånken fortfarande lika populär. Den klassiska modellen säljs som aldrig förr men även den nyare Kånken mini som lanserades har blivit en storsäljare. Ryggsäcken som en gång skapades för att hålla barnens ryggar raka har blivit en trendprodukt som lika ofta syns på citychica runt omkring i världens storstäder som på Mullebarn på utflykt.

Prylen: Den rutiga kakboken