I detalj: strålkniven
VISA BILDTEXT
Bild: Elekta.

PRYLARNA AV: Anders Sjöman 2023-01-22

I detalj: strålkniven

På 1960-talet utvecklade neurokirurgen Lars Leksell en maskin som kunde bearbeta cancertumörer med hjälp av gammabaserade radiumstrålar och med det med det gav upphov till ett nytt medicinskt fält: strålningskirurgi.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria 2022 nr 1.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Tänk om man inte behövde skära upp huvudet på folk när man skulle hjärnoperera. Det tänkte neurokirurgen Lars Leksell, som på 1950- och 1960-talet började experimentera med gamma­baserade radiumstrålar. De skulle man ju kunna skicka in i huvudet, utan att behöva öppna upp skallbenet, och bearbeta till exempel cancer­tumörer. Tillsammans med Börje Larsson, senare professor i strålnings­biologi, tog han fram en maskin som gjorde just detta.

Läs också: 100 år av medicinska framsteg

De låste fast patientens huvud i en så kallad stereotaktisk lösning för att rikta in strålen. Den kobolt­baserade gamma­strålen var sedan så exakt att den bara lämnade små ärrvävnader efter sig i den strålade hjärnan. Ärren liknade faktiskt de som en kirurgs kniv skulle lämnat efter sig, så maskinen fick heta strål­kniv – Leksell Gamma Knife. Den 2 november 1967 behandlades den första patienten på utvecklings­anläggningen i Studsvik. Den första operationen i klinisk miljö skedde sedan på Sophiahemmet i Stockholm i januari 1968.

Med detta föddes ett nytt medicinskt fält: strålnings­kirurgi. Vilket gick stick i stäv med konventionell strålnings­behandling. För det vanliga var ju att man bred­strålade ett utsatt område, med följd att man även dödade omkring­liggande frisk vävnad. Strål­knivens nackdel var å andra sidan att den bara gick att använda på hjärnan. Övriga delar i kroppen rörde för mycket på sig under behandling.

Electas gammakniv. Källa: Electa.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Elekta, det företag som professor Leksells son Larry Leksell startade 1972, sålde därför under lång tid enbart strål­kniven och enbart specifikt för hjärn­operationer. Men över tid kom Elekta även att omfamna traditionell strålnings­behandling med så kallade linjär­acceleratorer – och utveckla den, utifrån sin historik av precisions­kirurgi. I dag säljer Elekta “linacs” som är nästan lika exakta i sin behandling som strål­kniven en gång var. Men nu, drygt 50 år sedan företaget grundades, kan de behandla hela kroppen.

Läs också: Teknik som räddar liv