En slangklämma är en fästanordning som används för att fästa en slang på en nippel, ett rör eller liknande. Den består vanligtvis av ett metallband med ett stansat eller pressat skruvspår samt en fast­monterad skruv som används för att spänna ihop bandet för att ge en tät anslutning utan läckage.

Överallt där man behöver fästa ihop en slang mot något annat används denna enkla men geniala pryl. Det säljs därför mängder av slang­klämmor av detta slag över hela världen, och av olika tillverkare. Bransch­ledande är dock svenska ABA, som sedan 2007 är en del av globala NORMA Group med huvud­kontor i Tyskland.

Foto: NORMA Group.

Allt började när Knut Edwin Bergström 1896 startade Allmänna Brand­redskaps­affären, ABA, i Stockholm. Företaget tillverkade brand­släcknings­utrustning och konstruerade en typ av slangkoppling med syfte att effektivisera dåtidens brand­släcknings­arbete. Under andra världskriget fick företaget ett riktigt uppsving då Kungliga flygvapnet ville ha svensk­tillverkade slang­kopplingar och gjorde en beställning på 100 000 klämmor.

I detalj: rollatorn

1990 gick företaget ihop med småländska Anderstorps Werkstads AB, AWAB, som under många år bland annat specialiserat sig på att tillverka slangklämmor till bil­branschen. Det nya företaget, ABA Group, blev då en av världens största tillverkare av slang­klämmor. I dag använder en mängd branscher ABA-klämmorna, inte minst den klassiska modellen ABA Original med den utmärkande blå kapslingen.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.