Ericssons galopperande stekpannor
VISA BILDTEXT
Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

PRYLARNA AV: Bodil Hasselgren 2024-05-18

Ericssons galopperande stekpannor

Ibland måste företag förändra sina produkter på grund av interna eller externa anledningar. Visste du att Ericsson under andra världs­kriget tillverkade stek­pannor?

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2016.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

På grund av 30-talets katastrofala Kreuger­krasch måste företaget L M Ericsson genomgå en rekonstruktion och därför avskeda ett stort antal anställda. För att ändå hålla produktionen igång sökte ledningen efter alternativa produkter att tillverka. 

Bland annat kom kassaapparater, termometrar och stekpannor ut från Erikssons fabriker under dessa krisår. De sist­nämnda, stek­pannorna, påstods av uppfinnaren vara de bästa i världen då den värmdes väldigt jämnt och var omöjliga att bränna.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Ericssons gigantiska kobra

Ca 10 000 stekpannor hade skickats ut till säljare då de första proverna plötsligt returnerades till Eriksson. Anledningen? Att stekpannan vid en demonstration för ett antal nyfikna hemma­fruar hade börjar hoppa upp och ner vid upphettning för att slutligen explodera.

Och så var den galopperande stek­pannan född. Det visade sig vara ett tillverknings­fel vid samman­förandet av pannans dubbla botten som var orsaken och som resulterade i att den vid upphettning blev som en tryck­kokare. Det dröjde dock inte lång tid innan Eriksson kunde återgå till att, istället för stek­pannor, tillverka världens bästa telefoner.

LM Ericssons fabrik på Tulegatan år 1937. Ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.