Ericofonen – en klassisk pryl
VISA BILDTEXT
Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

PRYLARNA AV: Sara Johansson 2023-11-24

Ericofonen – en klassisk pryl

Att tillverka en telefon i ett enda stycke var en idé som länge hade frodats hos många telefon­tillverkare.

Artikeln publicerades i vår tidskrift Företagshistoria nr 1 2014.

Prenumerera på tidskriften Företagshistoria!

Tyska Siemens & Halske lyckades redan 1930 ta fram en modell, men det visade sig att den hade vissa tekniska brister så blev den aldrig serie­tillverkad. Svenska Ericsson blev inspirerade, och Hugo Blomberg – teknisk chef på företaget – anställde 1939 industri­designern Ralph Lysell för att börja jobba med projektet.

Under 40-talet togs flera prototyper fram – vissa med runda handtag och andra med fyrkantiga, några i en helt rak modell och några med olika kurvor i designen men alla med själva finger­skivan i botten.

Läs också: Pionjärer inom telekommunikation

Till slut valdes två modeller ut för fortsatt utveckling, men innan arbetet var klart hann Lysell lämna Ericsson för att starta sitt eget design­företag. Gösta Thames som nu hade tagit över ansvaret för utvecklingen lyckades dock till­fälligt locka tillbaka Lysell för att vara med i den slutgiltiga ut­formningen av telefonen.

När telefonen efter alla år var klar för prov­tillverkning 1954 hade ABS-plasten gjort sitt intåg inom tillverknings­industrin, så i stället för bakelit tillverkades den nu i plast.

Det här gjorde inte bara att den blev tåligare och fick en bättre finish, det öppnade även för möjligheten att tillverka telefonen i mängder av olika färger. Vid den här tiden hade också telefonen fått sitt namn: Ericofon.

Ericofon, ritning från år 1956. Bild ur Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Det här var något helt nytt i Sverige, tidigare hade telefoner bara sålts med ett id-nummer. Att ge den ett namn signalerade att telefonen nu började ses som en konsument­produkt och inte bara en förlängning av telefoni­systemet. År 1956 började den så serie­tillverkas i Karlskrona.

Telefonen blev en omedelbar succé både i Sverige och utomlands, inte minst i USA. När tillverkningen upphörde 1982 hade 2 510 000 exemplar av Erico­fonen lämnat fabriken. Endast ca 20 procent av dessa hamnade på den svenska marknaden.

Ett flertal efter­följare har kommit under åren, men då med knappar i stället för finger­skiva. År 2007 presenterade till exempel Telia Sonera sin modell Telia Kobra som är en modern telefon men som i sitt formspråk knyter an till den klassiska Ericofonen. Två exemplar av originalet, en vit och en gul, från tiden för prov­tillverkningen finns i dag utställda på Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Läs också: Farbrorn som uppfann mobila telefoner