En nygammal pryl från Electrolux

PRYLARNA AV: Anders Gidlöf 2010-12-20

En nygammal pryl från Electrolux

På Luciadagen 2010 gjorde göteborgaren Hans Nicklasson historien en god tjänst genom att till Electrolux arkiv hos CfN skänka en välbehållen men flitigt nyttjad hushållsassistent. Med den följde alla komponenter och reservdelar: degkrok, insats för att mala kött, vispar etc. T o m manualen följde med.

Hushållsassistenten lanserades av AB Elektrolux 1940, samtidigt som koncernen stod inför mängder av svårigheter med konfiskerade fabriker och avskurna försörjningsvägar till följd av kriget. Men den strömlinjeformade hushållsassistenten, eller rätt och slätt Assistenten, som den snart skulle heta, blev snart en stor framgång som nu har fyllt 70 år. Den designades av den svenska industriformgivaren Alvar Lenning i en tid då industriell formgivning ännu inte var så vanligt.

Den assistent som nu pryder sin plats i Electrolux föremålsarkiv är antagligen inte den allra första versionen från 1940, men antagligen en version från sent 1940-tal. En assistent skiljer sig från t ex en matberedare, elvips eller mixer att den kan arbeta mycket långsammare och t ex knåda degen. I de första receptböckerna som följde med, radades olika kristidsrecept upp och assistenten förenklade för hushållet att ta till vara på all mat.